Νέα έρευνα δείχνει ότι τα λιπαρά τρόφιμα μπορεί όχι μόνο να μεγαλώνουν τη μέση σας αλλά και να προκαλούν όλεθρο στον εγκέφαλό σας.
Μια διεθνής μελέτη με επικεφαλής νευροεπιστήμονες του UniSA (University of South Australia), τον καθηγητή Xin-Fu Zhou και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Larisa Bobrovskaya, έχει διαπιστώσει μια σαφή σχέση μεταξύ ποντικών που τρέφονταν με διατροφή πλούσια σε λιπαρά για 30 εβδομάδες, με αποτέλεσμα τον διαβήτη και την επακόλουθη επιδείνωση των γνωστικών τους ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης άγχους, κατάθλιψης και επιδείνωση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τα ποντίκια με μειωμένη γνωστική λειτουργία είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν υπερβολικό βάρος λόγω κακού μεταβολισμού που προκαλείται από εγκεφαλικές αλλαγές. Οι ερευνητές από την Αυστραλία και την Κίνα δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Metabolic Brain Disease.
Η νευροεπιστήμονας και βιοχημικός Larisa Bobrovskaya, είπε ότι η έρευνα προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που συνδέουν τη χρόνια παχυσαρκία και τον διαβήτη με τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία προβλέπεται να φτάσει τα 100 εκατομμύρια περιπτώσεις έως το 2050. «Η παχυσαρκία και ο διαβήτης βλάπτουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, επιδεινώνοντας ψυχιατρικές διαταραχές και γνωστική έκπτωση. Το δείξαμε αυτό στη μελέτη μας, στα ποντίκια», είπε η Bobrovskaya.
Στη μελέτη, τα ποντίκια κατανεμήθηκαν τυχαία σε μια τυπική διατροφή ή μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά για 30 εβδομάδες, ξεκινώντας από την ηλικία των οκτώ εβδομάδων. Η πρόσληψη τροφής, το σωματικό βάρος και τα επίπεδα γλυκόζης παρακολουθούνταν σε διαφορετικά διαστήματα, μαζί με τεστ ανοχής γλυκόζης και ινσουλίνης, καθώς και για γνωστική δυσλειτουργία.
Τα ποντίκια που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά κέρδισαν βάρος, ανέπτυξαν αντίσταση στην ινσουλίνη και άρχισαν να συμπεριφέρονται ασυνήθιστα σε σύγκριση με αυτά που τρέφονταν με την τυπική δίαιτα. Επίσης, γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ εμφάνισαν σημαντική επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας και παθολογικές αλλαγές στον εγκέφαλό τους ενώ τρέφονταν με διατροφή πλούσια σε λιπαρά.
«Τα παχύσαρκα άτομα έχουν περίπου 55% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη και ο διαβήτης διπλασιάζει αυτόν τον κίνδυνο», είπε η Bobrovskaya. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης της παγκόσμιας επιδημίας της παχυσαρκίας. Ένας συνδυασμός παχυσαρκίας, ηλικίας και διαβήτη είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μείωση των γνωστικών ικανοτήτων, της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας».