Aποτελέσματα νέας έρευνας της Cleveland Clinic, υποδεικνύουν ότι η μελατονίνη –ορμόνη του οργανισμού που πωλείται και ως βοήθημα για τον ύπνο- μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί βιώσιμη επιλογή αγωγής κατά της νόσου COVID-19.

Σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο PLOS Biology, νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης του Lerner Research Institute για τον εντοπισμό υπαρχόντων φαρμάκων με πιθανή χρήση και κατά της COVID-19, αποκάλυψε ότι η μελατονίνη μπορεί να είναι υποσχόμενος υποψήφιος.

Ανάλυση φακέλων ασθενών με COVID-19, επίσης αποκάλυψε ότι η χρήση μελατονίνης συνδεόταν με σχεδόν 30% μειωμένες πιθανότητες να έχει κάποιος θετικό αποτέλεσμα σε τεστ για τον κορωνοιό μετά από προσαρμογή για ηλικία, φυλή, ιστορικό καπνίσματος και συννοσηρότητες. Η μειωμένη πιθανότητα να είναι θετικοί αυξήθηκε από 30 σε 52 % στους Αφροαμερικανούς όταν έγινε προσαρμογή για τους ίδιους παράγοντες.

Ο Feixiong Cheng, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ευρήματα δεν υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν μελατονίνη χωρίς να ρωτούν τον γιατρό τους, καθώς χρειάζονται νέες έρευνες σε μεγαλύτερη κλίμακα. Οι ερευνητές θέλησαν να εντοπίσουν κλινικές εκδηλώσεις και παθολογίες που είναι κοινές μεταξύ COVID-19 και άλλων νόσων- πιθανότητα παθολογικών σχέσεων μεταξύ νόσων.

Ανακάλυψαν για παράδειγμα, ότι πρωτεΐνες που συνδέονται με το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας και τη σήψη συνδέονταν πολύ με πολλές πρωτεΐνες του SARS-CoV-2. Αυτό δείχνει ότι ένα φάρμακο που ήδη έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση αυτών των αναπνευστικών νόσων μπορεί ενδεχομένως να έχει κάποια χρησιμότητα και στην αντιμετώπιση της COVID-19 δρώντας σε κοινούς βιολογικούς στόχους.

Γενικά διαπίστωσαν ότι αυτοάνοσες νόσοι (πχ φλεγμονώδης νόσος του εντέρου), πνευμονικές (ΧΑΠ) και νευρολογικές (κατάθλιψη και ΔΕΠΥ) είχαν σημαντική εγγύτητα με γονίδια/πρωτεΐνες του SARS-CoV-2 και εντοπίστηκαν 34 φάρμακα ως υποψήφια για ενδεχόμενη ωφέλεια στην COVID-19, μεταξύ των οποίων και η μελατονίνη.