Όπως το κρασί, η μπύρα μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, όταν καταναλώνεται με μέτρο. Οι μη αλκοολούχες μπύρες έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς τελευταία, αλλά πόσο υγιεινές είναι; Σε μια πιλοτική μελέτη, ερευνητές από το ACS’ Journal of Agricultural and Food Chemistry αναφέρουν ότι άνδρες που έπιναν μία αλκοολούχο ή μη lager μπύρα καθημερινά είχαν πιο ποικίλο μικροβίωμα εντέρου.

Τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί περιστοιχίζουν τις ανθρώπινες γαστρεντερικές οδούς, επηρεάζοντας άμεσα την ευημερία του ξενιστή τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν υπάρχουν περισσότεροι τύποι βακτηρίων, οι άνθρωποι τείνουν να έχουν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Και η μπύρα περιέχει ενώσεις, όπως πολυφαινόλες, καθώς και μικροοργανισμούς από τη ζύμωσή της, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποικιλία των μικροβίων στο ανθρώπινο έντερο. Προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι όταν άνδρες και γυναίκες κατανάλωναν μη αλκοολούχα μπύρα lager για 30 ημέρες, η ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου τους αυξήθηκε.

Πολλοί από αυτούς ήταν επίσης σε μια δεύτερη ομάδα που ήπιαν αλκοολούχα εκδοχή της μπύρας, χωρίς να έχει ωστόσο το ίδιο αποτέλεσμα. Λίγες άλλες κλινικές δοκιμές έχουν δοκιμάσει το ζήτημα, κι έτσι η Ana Faria και οι συνεργάτες της ήθελαν να δουν αν θα έβρισκαν παρόμοια αποτελέσματα στους άνδρες σε έναν διαφορετικό τύπο μελέτης -παράλληλο, τυχαιοποιημένο σχέδιο δοκιμών- με δύο ξεχωριστές ομάδες συμμετεχόντων. Σε αυτή τη διπλά τυφλή μελέτη, 19 υγιείς άνδρες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες που ήπιαν αλκοολούχα ή μη lager μπύρα μαζί με το δείπνο τους για 4 εβδομάδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βάρος, ο δείκτης μάζας σώματος και οι δείκτες ορού για την υγεία της καρδιάς και τον μεταβολισμό των συμμετεχόντων δεν άλλαξαν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αλλά στο τέλος της περιόδου των 4 εβδομάδων, και οι δύο ομάδες είχαν μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλομορφία στο μικροβίωμα του εντέρου τους και υψηλότερα επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης κοπράνων, υποδεικνύοντας μια βελτίωση στην εντερική υγεία.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να διαφέρουν από αυτά της προηγούμενης μελέτης λόγω των διαφορετικών σχεδιασμών της έρευνας και επειδή οι συμμετέχοντες ζούσαν σε διαφορετικές κοινότητες. Με βάση όμως αυτή την πιλοτική μελέτη, οι ερευνητές λένε ότι η κατανάλωση ενός μπουκαλιού μπύρας, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ, μπορεί να είναι ευεργετική για το μικροβίωμα του εντέρου και την εντερική υγεία των ανδρών. Ωστόσο, προσθέτουν ότι η μη αλκοολούχα μπύρα μπορεί να είναι πιο υγιεινή επιλογή.