H πρώτη μελέτη στον κόσμο για την επίδραση της παιδικής φυσικής κατάστασης και της παχυσαρκίας στη γνωστική λειτουργία στη μέση ηλικία, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1200 άτομα που ήταν παιδιά το 1985 για περισσότερα από 30 χρόνια, διαπίστωσε ότι η καλύτερη απόδοση στα σωματικά τεστ σχετίζεται με καλύτερη γνωστική ικανότητα αργότερα στη ζωή και μπορεί να προστατεύσει από την άνοια τα επόμενα χρόνια.

Επικεφαλής της μελέτης είναι ο Δρ. Ο Jamie Tait και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Michele Callisaya από το Εθνικό Κέντρο για την Υγιή Γήρανση, που εδρεύει στο Peninsula Health και στο Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη και η μελέτη δημοσιεύτηκε σήμερα (16/6) στο Journal of Science and Medicine in Sport. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά που αναπτύσσουν μυϊκή δύναμη, καρδιοαναπνευστική ικανότητα και αντοχή λόγω αθλητισμού και φυσικής δραστηριότητας έχουν καλύτερη υγεία αργότερα στη ζωή τους. Η υψηλότερη φυσική κατάσταση των ενηλίκων σχετίζεται επίσης με καλύτερη γνωστική λειτουργία και μειωμένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή.

Παρακολουθώντας πάνω από 1200 άτομα από το 1985 όταν ήταν μεταξύ 7 και 15 ετών μέχρι το 2017-19, αυτή είναι η πρώτη σημαντική μελέτη που αναζητά συνδέσεις μεταξύ της φυσικής κατάστασης και της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία και της γνωστικής ικανότητας στη μέση ηλικία, θεωρώντας ότι τα πρώιμα επίπεδα δραστηριότητας, η φυσική κατάσταση και η μεταβολική υγεία μπορεί να προστατεύουν από την άνοια αργότερα στη ζωή. Το 1985, 1244 συμμετέχοντες ηλικίας 7-15 ετών αξιολογήθηκαν για τα επίπεδα της φυσικής τους κατάστασης (καρδιοαναπνευστική, μυϊκή δύναμη, μυϊκή αντοχή) και ανθρωπομετρία (αναλογία μέσης-ισχίου). Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν μεταξύ 2017 και 2019 (ηλικίας 39–50, μέση ηλικία 44 έτη) όσον αφορά τη γνωστική τους λειτουργία χρησιμοποιώντας μια σειρά από ηλεκτρονικά τεστ.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Callisaya, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που καταδεικνύει μια σχέση μεταξύ των φαινοτυπικών προφίλ των αντικειμενικά μετρήσιμων επιπέδων της φυσικής κατάστασης και της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, με τη γνωστική ικανότητα της μέσης ηλικίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με τα υψηλότερα επίπεδα καρδιοαναπνευστικής και μυϊκής φυσικής κατάστασης και χαμηλότερη μέση αναλογία μέσης-ισχίου είχαν υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ ταχύτητας επεξεργασίας και προσοχής, καθώς και στην γνωστική λειτουργία στη μέση ηλικία. «Η ανάπτυξη στρατηγικών που βελτιώνουν τη χαμηλή φυσική κατάσταση και μειώνουν τα επίπεδα παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία είναι σημαντική γιατί θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής απόδοσης στη μέση ηλικία», σημείωσε η Callisaya.