Η παχυσαρκία μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει αρνητικά τη νεφρική λειτουργία ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2, ιδιαίτερα σε γυναίκες, αναφέρει έρευνα στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Η διαβητική νεφροπάθεια προκαλείται από υπέρταση και αυξημένο σάκχαρο. Η νεφρική νόσος εξελίσσεται με τον καιρό σε τελικού σταδίου νεφρική νόσο και οι άνθρωποι που την εμφανίζουν, συχνά χρειάζονται μεταμόσχευση νεφρού για να κρατηθούν στη ζωή. Ο Zhi-Hong Liu, του Jinling Hospital της Κίνας, δήλωσε ότι η νέα έρευνα περιγράφει το πώς συμβάλλει η παχυσαρκία στην εμφάνιση και εξέλιξη της διαβητικής νεφροπάθειας σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2– ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Πρόσθεσε, ότι ρύθμιση της πίεσης και του σακχάρου ενδεχομένως μπορεί να μην είναι αρκετή για την επιβράδυνση της εξέλιξης σε νεφρική νόσο τελικού σταδίου και ότι η νέα έρευνα δείχνει πόσο σημαντικό είναι για ανθρώπους με διαβήτη να ελέγχουν το βάρος τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία του ΔΜΣ 158.284 ενηλίκων από την ανατολική Ασία.

  • Γενετικές πληροφορίες έδειξαν ότι υψηλότερος ΔΜΣ συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο διαβητικής νεφροπάθειας και μειωμένο ρυθμό φιλτραρίσματος νεφρών σε 3.972 ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2.
  • Ο ΔΜΣ δεν συνδεόταν αιτιατά με αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα.
  • Γυναίκες με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο διαβητικής νεφροπάθειας από τους άντρες.

Ο Liu δήλωσε, ότι άνθρωποι με διαβήτη και παχυσαρκία θα πρέπει να ελέγχουν πιο συχνά τα νεφρά τους καθώς έχουν υψηλό κίνδυνο και ενώ η χρόνια νεφρική νόσος δεν ιάται, η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη σε νεφρική νόσο τελικού σταδίου.