Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Diabetologia δείχνει ότι ο υπερβολικός ΔΜΣ στους εφήβους συνδέεται με εμφάνιση διαβήτη τύπου 1-όχι μόνο τύπου 2. Η έρευνα έγινε από το Sheba Medical Center, στο Ισραήλ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ ΔΜΣ αργά στην εφηβεία και την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 στην αρχή της ενήλικης ζωής. Στην έρευνα περιελήφθηκαν 1.46 εκατομμύρια έφηβοι. Μετρήθηκε το ύψος και το βάρος στην έναρξη και υπολογίστηκε ο υπερβάλλον κίνδυνος διαβήτη τύπου 1 που συνδέεται με την παχυσαρκία.

Υπήρξαν 777 νέα περιστατικά διαβήτη τύπου 1. Ο ΔΜΣ φάνηκε να συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 1. Σε μοντέλο που προσαρμόστηκε για ηλικία, φύλο και δημογραφικά στοιχεία, ο αυξημένος κίνδυνος ενισχυόταν καθώς αύξανε ο ΔΜΣ.

Σε σύγκριση με εφήβους που είχαν τον βέλτιστο ΔΜΣ, οι παχύσαρκοι είχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου1 ενώ οι υπέρβαροι είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 54%. Ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος (41%) φάνηκε σε αξίες ΔΜΣ υψηλότερες από το φυσιολογικό εύρος. Για ολόκληρο το εύρος οι ερευνητές ανέφεραν ότι για κάθε 5 kg/m2 ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη 1 αυξάνει κατά 35%.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις για σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και αυτοάνοσων νόσων. Πιθανή εξήγηση είναι ότι αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών κυτοκινών μειώνουν την αντοχή προάγοντας προφλεγμονώδεις διαδικασίες που οδηγούν στον διαβήτη. Πρόσθεσαν ότι επιπλέον παράγοντες που συνδέονται με την παχυσαρκία, ενδεχομένως συμβάλλουν, όπως έλλειψη βιταμίνης D, κατανάλωση πολλών λιπαρών και διαμόρφωση του εντερικού μικροβιώματος.

Η παρούσα έρευνα υπολογίζει ότι περίπου 1 στους 8 από τα νέα περιστατικά διαβήτη 1 στην έρευνα, μπορούν να αποδοθούν σε υπερβολικό βάρος στην εφηβεία.