Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι παθήσεις όπως ΔΕΠΥ, διπολική διαταραχή, ακόμα και επιθετικές συμπεριφορές, μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με πρόσληψη σακχάρων και που ενδεχομένως έχει εξελικτικά βάση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Evolution and Human Behavior, και παρουσιάζει μια υπόθεση δίνοντας ρόλο στη φρουκτόζη όσον αφορά την αύξηση του κινδύνου για τις παραπάνω διαταραχές συμπεριφοράς.

Ο Richard Johnson, του University of Colorado School of Medicine, παρουσιάζει ενδείξεις ότι η φρουκτόζη μειώνοντας την ενέργεια στα κύτταρα προκαλεί αντίδραση συλλογής τροφών παρόμοια με αυτή που συμβαίνει όταν κάποιος πεινά.

Ο Johnson αναφέρει έρευνες που δείχνουν ότι η αντίδραση συλλογής τροφών ενεργοποεί την ανάληψη ρίσκου, την παρορμητικότητα, την αναζήτηση καινοτομίας, τη γρήγορη λήψη αποφάσεων και την επιθετικότητα για να βοηθηθεί η εξασφάλιση τροφής ως αντίδραση επιβίωσης.

Η υπερενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας από υπερβάλλουσα πρόσληψη σακχάρων μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει παρορμητική συμπεριφορά, που θα μπορούσε να εκτείνεται από τη ΔΕΠΥ έως τη διπολική διαταραχή ή ακόμα και την επιθετικότητα.

Αν και η οδός της φρουκτόζης προοριζόταν να βοηθά την επιβίωση, η πρόσληψή της εκτοξεύτηκε τον τελευταίο αιώνα και μπορεί να είναι αυξημένη λόγω των υψηλών ποσοτήτων σακχάρων που περιέχονται στη δυτικού τύπου διατροφή.

Η μελέτη εστιάζει στο πώς υπερβολική πρόσληψη φρουκτόζης- στα εξευγενισμένα σάκχαρα και στο σιρόπι καλαμποκιού –μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην παθογένεση διαταραχών συμπεριφοράς που συνδέονται με την παχυσαρκία και τη δυτικού τύπου διατροφή.

Ο Johnson σημειώνει ότι δεν αποδίδει την επιθετική συμπεριφορά στα σάκχαρα αλλά ότι μπορεί να αποτελούν ένα παράγοντα που συμβάλλει και συνιστά νέες έρευνες για τη διερεύνηση του ρόλου των σακχάρων και του ουρικού οξέος.

Ο εντοπισμός της φρουκτόζης ως παράγοντα κινδύνου δεν αναιρεί τη σημασία γενετικών, οικογενειακών, σωματικών, συναισθηματικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που διαμορφώνουν την ψυχική υγεία.