Η ναυτία και ο έμετος επηρεάζουν περίπου το 85% των κυήσεων και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη. “Η αιτία της ναυτίας και του εμέτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι άγνωστη μέχρι στιγμής. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες, αλλά καμία από αυτές δεν είναι πειστική”, δήλωσε ο Albert T. Liu, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας. Η ναυτία, ο έμετος και η δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής της ασθενούς, ενώ μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες και μερικές φορές απαιτούν ακόμη και τη νοσηλεία της ασθενούς.

Τα προβιοτικά ονομάζονται ωφέλιμα βακτήρια. Βρίσκονται σε τροφές όπως το γιαούρτι, το kimchi, το κεφίρ, το ξινολάχανο και το tempeh. Τα προβιοτικά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως συμπλήρωμα διατροφής. Εκτός από τις βιταμίνες, τα προβιοτικά ήταν το τρίτο πιο συχνά χρησιμοποιούμενο συμπλήρωμα διατροφής για ενήλικες, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγιεινής. Τα προβιοτικά πιστεύεται ότι υποστηρίζουν μια κοινότητα διαφορετικών μικροοργανισμών που βρίσκονται στη γαστρεντερική οδό, που συχνά αναφέρεται ως μικροβίωση του εντέρου.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη αυξάνονται, προκαλώντας πολλές σωματικές αλλαγές. Αυτές οι αυξήσεις μπορούν επίσης να αλλάξουν τη χλωρίδα του εντέρου, να επηρεάσουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να προκαλέσουν ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και δυσκοιλιότητα. Οι ερευνητές έχουν βάλει σκοπό να προσδιορίσουν εάν τα συμπληρώματα προβιοτικών είναι ευεργετικά για τη γαστρεντερική λειτουργία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη διήρκεσε 16 ημέρες. Συνολικά 32 συμμετέχοντες έλαβαν προβιοτικές κάψουλες δύο φορές την ημέρα για 6 ημέρες και στη συνέχεια ξεκουράστηκαν για 2 ημέρες. Μετά επανέλαβαν αυτόν τον κύκλο. Τα προβιοτικά ήταν διαθέσιμα στο εμπόριο και περιείχαν κυρίως γαλακτοβάκιλλο, ένα είδος καλού βακτηρίου. Κάθε κάψουλα περιείχε περίπου 10 δισεκατομμύρια ζωντανές καλλιέργειες κατά τη στιγμή της κατασκευής. Οι συμμετέχοντες έκαναν 17 καθημερινές παρατηρήσεις συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της μελέτης και συνολικά 535 παρατηρήσεις για να τις αξιολογήσει στατιστικά ο ερευνητής.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η λήψη προβιοτικών μείωσε σημαντικά τη ναυτία και τον έμετο. Ο χρόνος ναυτίας (ο αριθμός των ωρών που οι συμμετέχοντες ένιωσαν ναυτία) μειώθηκε κατά 16% και η συχνότητα εμετού μειώθηκε κατά 33%. Η πρόσληψη προβιοτικών βελτίωσε επίσης σημαντικά την ποιότητα των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη ζωή, όπως κόπωση, απώλεια όρεξης και δυσκολία διατήρησης της φυσιολογικής κοινωνικής δραστηριότητας, όπως βαθμολογήθηκε από το ερωτηματολόγιο. Τα προβιοτικά έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνουν σημαντικά τη δυσκοιλιότητα.

“Με τα χρόνια, έχουμε παρατηρήσει ότι τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τη ναυτία και τον έμετο και να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι αυτή η μελέτη αποδείχθηκε αληθινή. Τα προβιοτικά έχουν επίσης ωφελήσει πολλούς άλλους ασθενείς που δεν συμμετείχαν στη μελέτη”, είπε ο Liu. Οι συμμετέχοντες παρείχαν επίσης δείγματα κοπράνων πριν και κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τα δείγματα αναλύθηκαν για τον εντοπισμό του τύπου και του αριθμού των μικροοργανισμών και των διαφόρων υποπροϊόντων της πέψης.

Ένα εύρημα ήταν ότι μια μικρή ποσότητα βακτηρίων που φέρουν ένα ένζυμο που ονομάζεται υδρολάση χολικού οξέος, το οποίο παράγει χολικά οξέα για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, συσχετίστηκε με περισσότερους εμετούς που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Τα προβιοτικά αυξάνουν τα βακτήρια που παράγουν υδρολάση χολής. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί το συμπλήρωμα μείωσε τα επίπεδα ναυτίας και εμέτου. Ένα άλλο εύρημα ήταν η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης Ε μετά τη λήψη προβιοτικών. Τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε συσχετίστηκαν με χαμηλότερες βαθμολογίες εμετού.