Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (CRC) είναι ο τρίτος πιο κοινός καρκίνος που διαγιγνώσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η δυτική δίαιτα, που περιλαμβάνει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και η υπερβολική κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών – ειδικά κόκκινου κρέατος – αυξάνει τον κίνδυνο καρκινώματος. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ευρήματα, οι δίαιτες που περιλαμβάνουν νηστεία και περιορισμό των θερμίδων προστατεύουν από τους εντερικούς όγκους σε ζωικά μοντέλα. Εάν το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους παραμένει ακόμη άγνωστο.

Πρόσφατα, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά από μελέτες σε ποντίκια που διερεύνησαν τους υποκείμενους προστατευτικούς μηχανισμούς πίσω από μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων για τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Διαπίστωσαν ότι το βήτα-υδροξυβουτυρικό (BHB) – ένα μόριο εναλλακτικής ενέργειας που παράγεται ως απόκριση σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων – καταστέλλει την ανάπτυξη του εντερικού όγκου. «Το BHB είναι ένα μικρό μόριο που παράγεται στο ήπαρ ως απόκριση στην πείνα ή σε μια κετογονική δίαιτα», είπε ο Δρ. Anton Bilchik, χειρουργός ογκολόγος και επικεφαλής ιατρικής στο Ινστιτούτο Καρκίνου του Αγίου Ιωάννη στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John’s στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

«Η νέα μελέτη αποδεικνύει σε μοντέλο ποντικών ότι προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου ενεργοποιώντας έναν υποδοχέα Hcar2 που επιβραδύνει την ανάπτυξη που βρίσκεται στην επένδυση του εντέρου. Αυτός ο υποδοχέας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της κυτταρικής ανάπτυξης μέσα στο έντερο», πρόσθεσε ο Δρ. Bilchik, που δεν συμμετείχε στη μελέτη. Σημειώνεται ότι, η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές προσπάθησαν αρχικά να εντοπίσουν διατροφικές παρεμβάσεις που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εντερικού όγκου. Έτσι, σχεδίασαν έξι δίαιτες με ποικίλες αναλογίες λίπους προς υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων δύο κετογονικών με 90% αναλογίες λίπους προς υδατάνθρακες από φυτικές ή ζωικές πηγές. Αφού ξεκίνησαν τις δίαιτες, οι ερευνητές προκάλεσαν CRC στα ποντίκια μέσω τυπικών χημικών διαδικασιών. Με αυτόν τον τρόπο, παρατήρησαν ότι ο αριθμός και το μέγεθος των όγκων μειώθηκε όταν αυξήθηκαν οι αναλογίες λίπους προς υδατάνθρακες.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα ποντίκια που έκαναν δίαιτες κέτο επιβίωσαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και οι δίαιτες κέτο ανέστειλαν την ανάπτυξη όγκου σε ένα γενετικό μοντέλο CRC. Επίσης κατέστειλαν την ανάπτυξη του όγκου μετά την ενεργοποίηση του CRC. Εν τω μεταξύ, η διακοπή της δίαιτας οδήγησε σε εκ νέου ανάπτυξη του όγκου, ακόμη κι αν είχε προηγουμένως μειώσει το μέγεθος του. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματά τους υποδεικνύουν ότι οι δίαιτες κέτο καταστέλλουν δυναμικά την ανάπτυξη όγκου του παχέος εντέρου.