Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ανάμεσα σε περισσότερους από 21.000 Νορβηγούς ενήλικες, εκείνοι που κατανάλωσαν πολλά φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν γενικά ελαφρώς υψηλότερη χοληστερόλη από όσους δεν κατανάλωναν καφέ. Η έκταση της διαφοράς, ωστόσο, εξαρτάται από τη μέθοδο παρασκευής του. Συγκεκριμένα, τα άτομα που έπιναν τα «λιγότερο φιλτραρισμένα» είδη καφέ — φτιαγμένα με γαλλική πρέσα, για παράδειγμα — παρουσίασαν τα μεγαλύτερα επίπεδα χοληστερόλης. Κατά μέσο όρο, όσοι έπιναν έξι ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα είχαν συνολικά επίπεδα χοληστερόλης που ήταν οκτώ έως 12 μονάδες υψηλότερα. Ακολουθούσαν οι λάτρεις του εσπρέσο.

Τα ευρήματα συνάδουν με προηγούμενες μελέτες που υποδηλώνουν ότι ο αφιλτράριστος καφές μπορεί να έχει ιδιαίτερη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης, σύμφωνα με την ερευνήτρια Δρ Maja-Lisa Løchen. Τα μη φιλτραρισμένα παρασκευάσματα περιλαμβάνουν καφέδες που βράζονται ή παρασκευάζονται με γαλλική πρέσα. Ο εσπρέσο ανήκει επίσης σε αυτήν την κατηγορία, αλλά είναι σχετικά πιο φιλτραρισμένος από τις άλλες ποικιλίες, δήλωσε η Løchen, καθηγήτρια στο UiT The Arctic University της Νορβηγίας.

Οι μέθοδοι παρασκευής έχουν σημασία επειδή ο καφές περιέχει φυσικά έλαια που μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη στο αίμα. Οι ερευνητές γνώριζαν εδώ και καιρό ότι οι αφιλτράριστοι καφέδες περιέχουν περισσότερα από αυτά τα έλαια. Στην πραγματικότητα, είπε η Løchen, ήταν η μελέτη Tromsø από τη Νορβηγία που έδειξε για πρώτη φορά, τη δεκαετία του 1980, ότι «είναι όλα στη ζυθοποιία».

«Οι Νορβηγοί αγαπούν τον καφέ», είπε η Løchen, «και η Νορβηγία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ στον κόσμο». Τα ευρήματα βασίζονται σε περισσότερους από 21.000 ενήλικες ηλικίας 40 ετών και άνω που ανέφεραν τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ, τα επίπεδα άσκησης και την κατανάλωση αλκοόλ.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες στη μελέτη έπιναν τέσσερα έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Όσοι έπιναν βραστό ή γαλλικό καφέ – έξι ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα – εμφάνισαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις της χοληστερόλης, σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν καφέ, έδειξαν τα ευρήματα. Δεύτεροι στη λίστα, ήρθαν όσοι έπιναν τρία έως πέντε φλιτζάνια εσπρέσο την ημέρα. Η ολική τους χοληστερόλη ήταν περίπου 4 έως 6 mg/dL υψηλότερη, σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν εσπρέσο. Τέλος, οι γυναίκες που έπιναν τουλάχιστον έξι φλιτζάνια φιλτραρισμένου καφέ κάθε μέρα είχαν επίπεδα χοληστερόλης κατά 4 mg/dL υψηλότερα, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έπιναν φιλτραρισμένο καφέ.