Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη θα μπορούσε να μειώνει ουσιαστικά τις πιθανότητες μωρά έως ενός έτους να εμφανίσουν ατοπικό έκζεμα, αναφέρει νέα έρευνα του University of Southampton.

Η έρευνα στο British Journal of Dermatology, αποκάλυψε ότι μωρά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ατοπικού εκζέματος τον πρώτο χρόνο ζωής τους αν η μητέρα τους λάμβανε 1000 IU βιταμίνης D την ημέρα από τη 14η εβδομάδα κύησης έως τον τοκετό. Η επίδραση φάνηκε ιδιαίτερα σε μωρά που αργότερα θήλασαν για περισσότερο από ένα μη.να

Στην έρευνα του University of Southampton με επικεφαλής τον Καθηγητή Keith Godfrey περισσότερες από 700 έγκυες έλαβαν μέρος-352 έλαβαν το συμπλήρωμα από την 14η εβδομάδα και 351 έλαβαν placebo. Η Dr Sarah El-Heis, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι μωρά των οποίων οι μητέρες έλαβαν συμπλήρωμα είχαν χαμηλότερη πιθανότητα να εμφανίσουν ατοπικό έκζεμα στους 12 μήνες.

Δεν παρατηρήθηκε επίδραση στους 24 και 48 μήνες, κάτι που υποδεικνύει ότι άλλες επιδράσεις μετά τη γέννηση θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικές πέρα από τη βρεφική ηλικία ή ότι τα μωρά τα ίδια θα έπρεπε να λαμβάνουν συμπλήρωμα για επίδραση διαρκείας. Ο Godfrey δήλωσε ότι τα ευρήματα έδειξαν θετική σχέση που ήταν πιο εμφανής σε μωρά που θήλασαν. Αυτό μπορεί πιθανόν να αντικατοπτρίζει ότι το συμπλήρωμα κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει την ποσότητα βιταμίνης D στο μητρικό γάλα.