Το να προσθέτει κάποιος λιγότερο από ένα κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο στη διατροφή του, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή ή πνευμονική νόσο καθώς και από εγκεφαλικές διαταραχές και καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Σε σύγκριση με συμμετέχοντες που σπάνια ή ποτέ δεν κατανάλωναν ελαιόλαδο, μισή κουταλιά ή περισσότερο στην καθημερινή διατροφή συνδεόταν με 19 % χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια, 17 % χαμηλότερο να πεθάνουν από καρκίνο και 18 % από πνευμονική νόσο. Αυτό το επίπεδο κατανάλωσης επίσης συνδέθηκε με 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστικές νόσους. Ωστόσο αυτό δεν συνέβαινε όταν αντικαθιστούσαν το ελαιόλαδο με άλλα φυτικά έλαια.

Η Marta Guasch-Ferré, δήλωσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν τις τρέχουσες συστάσεις για αύξηση πρόσληψης ελαιόλαδου και άλλων ακόρεστων φυτικών ελαίων. Η έρευνα περιέλαβε 60.582 γυναίκες και 31.801 άντρες για διάστημα 28 ετών. Tα στοιχεία έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερο ελαιόλαδο ήταν πιο δραστήριοι σωματικά, ήταν λιγότερο πιθανό να καπνίζουν και κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Περίπου 5% των συμμετεχόντων κατανάλωνε κατά μέσον όρο 9 γραμμάρια την ημέρα. Ο Guasch-Ferré δήλωσε πως είναι πιθανό, υψηλότερη κατανάλωση ελαιόλαδου να είναι δείκτης γενικά πιο υγιεινής διατροφής.