Tο αίνιγμα της σχέσης υπέρτασης και διαβήτη, που εμφανίζουν πολλοί άνθρωποι, φαίνεται πως βρήκε τη λύση του, από διεθνή ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τα Πανεπιστήμια Bristol, και Auckland. Η σημαντική νέα ανακάλυψη έδειξε ότι μικρή πρωτεΐνη, το γλουκαγόνο Πεπτίδιο-1 (GLP-1) ελέγχει τη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης.

Ο καθηγητής Julian Paton, δήλωσε ότι είναι γνωστό από καιρό ότι υπέρταση και διαβήτης συνδέονται και επιτέλους ανακαλύφθηκε η αιτία, που θα δώσει τώρα στοιχεία για νέες μεθόδους αγωγής. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του Circulation Research.

Το GLP-1απελευθερώνεται από τα τοιχώματα του εντέρου μετά το γεύμα και δρα για να διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου. Αυτό ήταν γνωστό, αλλά τώρα ανακαλύφθηκε ότι το GLP-1, επίσης διεγείρει μικρό αισθητηριακό όργανο, το καρωτιδικό σωμάτιο. Οι ερευνητές σε πειράματα σε ποντικούς, διαπίστωσαν ότι υποδοχέας που αντιλαμβάνεται το GLP-1βρίσκεται στο καρωτιδικό σωμάτιο, αλλά λιγότερο σε ποντικούς με υπέρταση.

Ο καθηγητής Rod Jackson δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως η υπέρταση είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί σε ασθενείς με υψηλό σάκχαρο, επομένως τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή χορηγώντας GLP-1 θα μπορούσαμε να καταφέρουμε να μειώσουμε το σάκχαρο και την πίεση.