Στο πλαίσιο μικρής κλινικής δοκιμής, σε ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD) χορηγήθηκαν δύο δόσεις ψιλοκυβίνης, φυσικής ψυχοτρόπου ουσίας που παράγεται από μανιτάρια, εκδηλώθηκε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Τα θεραπευτικά αποτελέσματα από την ψυχοτρόπο ουσία διήρκεσαν έως και 4 εβδομάδες με ελάχιστες παρενέργειες στον ασθενή.
Η κατάθλιψη είναι σημείο των καιρών. Αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν ήπια ή σοβαρά συμπτώματα καταθλιπτικών διαταραχών. Σύμφωνα με τον Εθνικό Ινστιτούτο Νοητικής Υγείας των ΗΠΑ, 17,3 εκατ. ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα καταθλιπτικό επεισόδιο.
Πιο συνηθισμένη θεραπευτική ουσία σε αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί η ουσία κεταμίνη, η οποία φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην ψυχολογική κατάσταση του ασθενή. Ωστόσο, δεν αποτελεί αθώο φαρμακευτικό προϊόν καθώς συχνά οδηγεί σε καταστάσεις εθισμού και κατάχρησης. Το 2018 μάλιστα, η Νευροβιολογία του Στρες (Neurobiology of Stress) απέδειξε την πρόκληση και νοητικών βλαβών ως συνέπεια της χρήσης κεταμίνης.
Γι’ αυτό το λόγο, η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να στρέφει το ενδιαφέρον της σε εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους, όπως η χρήση της ουσίας της ψιλοκυβίνης, ως φυσικό προϊόν των μανιταριών. Σε σύγκριση με την κεταμίνη, η ψιλοκυβίνη φαίνεται να προκαλεί λιγότερο εθισμό και πολύ λιγότερες αρνητικές συνέπειες, θέτοντας στο τραπέζι την ιδέα της συμπληρωματικής αγωγής της στην βάση μιας ακριβούς ψυχιατρικής θεραπείας. Πρόσφατα ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, φαίνεται να έκαναν την επίσημη αρχή, δημοσιεύοντας επιστημονικό άρθρο που υποστήριζε την παραπάνω ιδέα, προτρέποντας στην διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της ψιλοκυβίνης ως συμπληρωματική μέθοδο θεραπείας.
Τα νεότερα δεδομένα από τις τελευταιες κλινικές μελέτες επεκτείνουν τα ευρήματα προηγούμενων μελετών που αποδεικνύουν ότι «η ψιλοκυβίνη μπορεί να είναι αποτελεσματική στον πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό της MDD» έγραψαν χαρακτηριστικά.
Τα κλινικά αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στο JAMA Psychiatry και αναφέρουν:
«Παρά το γεγονός ότι οιάμεσες αντικαταθλιπτικές συνέπειες της ψιλοκυβίνης παρουσιάζουν ομοιότητες με αυτές της κεταμίνης, οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι διαφορετικές. Η κεταμίνη επιδρά συνήθως για λίγες ημέρες μέχρι και δύο εβδομάδες ενώ η μελέτη έδειξε πως η ψιλοκυβίνη μπορεί να διατηρήσει ισχυρή αντικαταθλιπτική λειτουργία τουλάχιστον για 4 εβδομάδες με το 71% ων συμμετεχόντων να δείχουν σημαντικά σημάδια βελτίωσης κατά την 4η εβδομάδα»