Το μαρούλι είναι ένα φυλλώδες λαχανικό, διάσημο επειδή αποτελεί τη βάση για πολλές σαλάτες. Υπάρχουν πολλά είδη μαρουλιού και όλα μοιράζονται την επιστημονική ονομασία Lactuca sativa. Τα οφέλη που έχει το μαρούλι για την υγεία προέρχονται κυρίως από την περιεκτικότητά του σε βιταμίνες και ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο μαρουλιού. Τα οφέλη του μαρουλιού για την υγεία διαφέρουν μεταξύ των ποικιλιών μαρουλιού, ανάλογα με το διατροφικό τους περιεχόμενο. Το Iceberg είναι γενικά ο τύπος μαρουλιού με τη χαμηλότερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών.

Δύναμη των οστών: Το μαρούλι είναι πηγή βιταμίνης Κ, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης Κ μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος των οστών.

Ενυδάτωση: Το νερό αποτελεί πάνω από το 95% του ωμού μαρουλιού. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση μαρουλιού ενυδατώνει τον οργανισμό. Αν και η κατανάλωση υγρών είναι απαραίτητη, το νερό στα τρόφιμα μπορεί επίσης να συμβάλει σημαντικά στην ενυδάτωση.

Βελτιωμένη όραση: Το μαρούλι είναι πηγή βιταμίνης Α, η οποία παίζει ρόλο στην υγεία των ματιών. Η βιταμίνη Α μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για καταρράκτη. Η βιταμίνη Α βοηθά επίσης στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Βελτιωμένος ύπνος: Εκχυλίσματα πολλών τύπων μαρουλιού έχει επίσης αποδειχθεί ότι προάγουν τον ύπνο. Μέχρι να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα, είναι άγνωστο εάν το μαρούλι στη φυσική του μορφή μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.

Το θρεπτικό περιεχόμενο του μαρουλιού ποικίλλει από είδος σε είδος. Σχεδόν όλα τα μαρούλια περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α, μαζί με μικρές ποσότητες βιταμίνης C και σιδήρου.

Γενικά, το μαρούλι είναι ασφαλές για κατανάλωση από τους περισσότερους ανθρώπους. Δεν είναι κοινό αλλεργιογόνο. Επειδή είναι χαμηλό σε θερμίδες, δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το να τρώτε μεγάλες ποσότητες. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις μόλυνσης του μαρουλιού από E. coli. Μερικές φορές το μαρούλι, ειδικά το Romaine, ανακαλείται από τις αρμόδιες Αρχές. Αυτά τα κρούσματα είναι πιθανό να οφείλονται σε απορροή από κοντινές φάρμες ζώων που μολύνουν τα μαρούλια.