Τα σεξουαλικά προβλήματα είναι γνωστή επιπλοκή του διαβήτη στους άντρες. Όμως, έρευνες για το πώς επηρεάζεται από διάφορα είδη διαβήτη η σεξουαλική υγεία της γυναίκας είναι πολύ περιορισμένες, σύμφωνα με Σουηδούς ερευνητές.

Ερευνητές έστειλαν ερωτηματολόγια σε γυναίκες 45 ως 66, που ζούσαν με διαβήτη τύπου 1 για περισσότερα από 15 χρόνια. Απάντησαν 212 γυναίκες, από τις οποίες το 45% δεν είχε σημάδια σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Μια στις 3 είχε προβλήματα διέγερσης, σχεδόν 1 στις 5 εμφάνιζε πόνο κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα και μια στις 4 είχε πρόβλημα εφύγρανσης του κόλπου. Η έρευνα περιέλαβε ερωτήσεις για σημάδια κατάθλιψης και ψυχικής νόσου και το 15% ανέφερε ότι έκανε σκέψεις να βλάψει τον εαυτό του.

Ανακαλύφθηκε επίσης στατιστική σχέση μεταξύ χαμηλής σεξουαλικής λειτουργικότητας και συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Μια λύση σύμφωνα με τους ερευνητές, σχετικά με το πώς οι επαγγελματίες μπορούν να βελτιωθούν στον εντοπισμό τέτοιων θεμάτων είναι να κάνουν ανοιχτές ερωτήσεις στις γυναίκες για τη σεξουαλική τους υγεία και το πώς αισθάνονται ψυχικά. Συμπτώματα κατάθλιψης πρέπει να εντοπίζονται ώστε στη συνέχεια αυτές οι γυναίκες να επισκεφτούν ειδικό ψυχικής υγείας αν απαιτηθεί.