Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που νιώθουν μοναξιά ή κοινωνικά απομονωμένες, έχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, ανακάλυψε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Μεταξύ 60.000 γυναικών 65 έως 99 ετών, όσες ανέφεραν ότι αισθάνονταν κοινωνικά απομονωμένες είχαν έως 18% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια. Όσες ανέφεραν υψηλά επίπεδα μοναξιάς είχαν έως 14% υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Γυναίκες στην έρευνα που ανέφεραν υψηλό επίπεδο μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης είχαν έως 27% περισσότερες πιθανότητες για καρδιοπάθεια.

Ο John Bellettiere του University of California, σημείωσε ότι η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά είναι η καθεμία ξεχωριστός κοινωνικός παράγοντας και καθεμία είχε μοναδική σχέση με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ο γενικός κίνδυνος ήταν ο υψηλότερος για γυναίκες με υψηλού βαθμού κοινωνική απομόνωση και μεγάλη μοναξιά αλλά το να υπάρχουν υψηλά επίπεδα ενός εκ των δυο συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο.

Μεταξύ 57.825 γυναικών εκ των οποίων έως το 40% ανέφερε υψηλά επίπεδα μοναξιάς ή κοινωνικής απομόνωσης. υπήρχαν 1.599 συμβάντα που συνδέονταν με καρδιοπάθεια- όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, δήλωσαν οι ερευνητές. Ανω του 60% των γυναικών που ανέφεραν υψηλά επίπεδα μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης λάμβαναν φάρμακα για την υπέρταση, ενώ στο 45% είχαν συνταγογραφηθεί φάρμακα για αυξημένη χοληστερόλη.