Η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου — ενός προϊόντος με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία μας—αυξάνει το επίπεδο των φαινολικών ενώσεων στο μητρικό γάλα και μπορεί να περάσει τον φραγμό του πλακούντα, φτάνοντας στο έμβρυο. Αυτό είναι το εύρημα νέας μελέτης που διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων της Σχολής Φαρμακευτικής και Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Διατροφή και την Ασφάλεια των Τροφίμων (INSA-UB) και το κέντρο CIBEROBN. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Food Chemistry.
Τα συμπεράσματα υποστηρίζουν ότι οι δίαιτες εμπλουτισμένες με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορούν να τροποποιήσουν ή ακόμα και να αυξήσουν την περιεκτικότητα των βιοδραστικών ενώσεων στο μητρικό γάλα με πιθανά οφέλη για την υγεία του βρέφους. Επικεφαλής της μελέτης είναι οι εμπειρογνώμονες Maria J. Rodríguez-Lagunas και Anna Vallverdú-Quealt.
Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη διατροφική πηγή για τα βρέφη, αφού περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιοενεργούς παράγοντες (ορμόνες, αντισώματα, μικροοργανισμούς, βλαστοκύτταρα κ.λπ.). Επιπλέον, παρέχει πολλά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τη μητέρα και το βρέφος και όσον αφορά το τελευταίο, μειώνει τη συχνότητα των λοιμώξεων και τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών ασθενειών στο μέλλον.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει την κύρια πηγή λίπους στη μεσογειακή διατροφή. Τώρα, η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι οι φαινολικές ενώσεις που προέρχονται από τη διατροφή —ειδικά αυτές που έρχονται από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο— φτάνουν στη συστηματική κυκλοφορία των μητέρων. Επιπλέον, ανίχνευσαν πολλές φαινολικές ενώσεις και παράγωγα στο μητρικό γάλα. Παραδόξως, είναι αξιοσημείωτο ότι ορισμένες από τις φαινολικές ενώσεις και οι μεταβολίτες τους ανιχνεύθηκαν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στο πλάσμα των βρεφών από ότι στο πλάσμα των μητέρων.
«Μέχρι σήμερα, αρκετές μελέτες είχαν περιγράψει ότι η σύνθεση του μητρικού γάλακτος μπορεί να επηρεαστεί από βιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες στους οποίους εκτίθεται η μητέρα, όπως η διατροφή της. Επομένως, οι διατροφικές παρεμβάσεις κατά την εγκυμοσύνη και την περίοδο του θηλασμού μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα του μητρικού γάλακτος και κατά συνέπεια στην υγεία του βρέφους. Τα ευρήματά μας ρίχνουν φως στη σημασία της διατροφής της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία και παρέχουν τη βάση για μελλοντικές μελέτες σχετικά με την επίδραση των φαινολικών ενώσεων στη μητέρα και την υγεία του βρέφους», γράφουν οι συγγραφείς.