Ο εκτιμώμενος αριθμός των παιδιών ηλικίας 3-17 ετών που έχουν διαγνωστεί ποτέ με ΔΕΠΥ ανέρχεται σε 6 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της περιόδου 2016-2019.

Ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη ΔΕΠΥ στα παιδιά είναι η παχυσαρκία της μητέρας. Περίπου το 30% των γυναικών έχουν παχυσαρκία κατά την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 47% στις γυναίκες με διαβήτη κύησης.

Η υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε αυτόν τον πληθυσμό αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη ΔΕΠΥ στα παιδιά. “Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι έγκυες γυναίκες με παχυσαρκία και διαβήτη κύησης είχαν παιδιά με μακροχρόνιες διαταραχές της ψυχικής υγείας, όπως η ΔΕΠΥ”, δήλωσε η Verónica Perea, M.D., Ph.D., του Hospital Universitari MutuaTerrassa στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. “Δεν βρήκαμε αυτή τη συσχέτιση όταν οι γυναίκες αυτές έπαιρναν ένα υγιές βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης”.

Οι ερευνητές μελέτησαν 1.036 παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες με διαβήτη κύησης. Το 13% αυτών των παιδιών διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των γυναικών με διαβήτη κύησης και παχυσαρκία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν ΔΕΠΥ σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν από μητέρες χωρίς παχυσαρκία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν αυτή τη συσχέτιση μόνο σε γυναίκες με διαβήτη κύησης, παχυσαρκία και υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ στα παιδιά γυναικών με διαβήτη κύησης και παχυσαρκία εάν η ποσότητα βάρους που έπαιρναν οι γυναίκες αυτές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν εντός του φυσιολογικού εύρους. “Είναι σημαντικό για τους κλινικούς γιατρούς να συμβουλεύουν τις ασθενείς τους σχετικά με τη σημασία της υγιούς πρόσληψης βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης”, δήλωσε η Perea.