Τα άτομα με τύπου 2 διαβήτη μπορεί να έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας αν παίρνουν ιβουπροφαίνη ή άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), αναφέρουν επιστήμονες από τη Δανία. Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι η βραχυχρόνια λήψη των ΜΣΑΦ αυξάνει κατά 43%, κατά μέσο όρο, τον κίνδυνο νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια.

Στη μελέτη συμμετείχαν 331.189 ασθενείς με τύπου 2 διαβήτη, μέσης ηλικίας 62 ετών. Το 44% ήταν γυναίκες. Στη διάρκεια του πρώτου χρόνου από την ένταξή τους στη μελέτη, το 16% είχαν τουλάχιστον μία ιατρική συνταγή για αντιφλεγμονώδη φάρμακα και το 3% τουλάχιστον τρεις. Το 12,2% έλαβαν ιβουπροφαίνη, το 3,3% δικλοφενάκη, το 0,9% ναπροξένη και το 0,4% σελεκοξίμπη. Στη διάρκεια 5,85 ετών παρακολούθησης, οι 23.308 από τους διαβητικούς ασθενείς νοσηλεύθηκαν για πρώτη φορά με καρδιακή ανεπάρκεια.

Η αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας παρουσίαζε διακύμανση στις επιμέρους υποομάδες των ασθενών, είπαν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογίας Εταιρείας (ESC Congress 2022). Τα αντιφλεγμονώδη αύξαναν περισσότερο τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια στους διαβητικούς ασθενείς ηλικίας άνω των 80 (αύξηση κατά 78%) ετών και σε όσους είχαν φτωχό γλυκαιμικό έλεγχο (αύξηση κατά 68%).

Ωστόσο η μέγιστη αύξηση παρατηρήθηκε σε όσους δεν είχαν ξαναπάρει αντιφλεγμονώδη κατά το παρελθόν. Οι ασθενείς αυτοί είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

“Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα χρησιμοποιούνται ευρέως. Η συσχέτισή τους με την καρδιακή ανεπάρκεια στους διαβητικούς ασθενείς, ακόμα και όταν κάνουν σύντομη/βραχεία χρήση, είναι ανησυχητική”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Anders Holt, καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

Ο τύπου 2 σακχαρώδης διαβήτης αυξάνει και από μόνος του τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, πιθανώς διότι τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) προκαλούν διαταραχή στα κύτταρα του καρδιακού μυός. Αυτό παρατηρείται ακόμα και σε ασθενείς που δεν έχουν στενώσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς τους, ούτε εξασθενημένη καρδιακή λειτουργία.

Η νέα μελέτη δεν έδειξε να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στα αντιφλεγμονώδη και την καρδιακή ανεπάρκεια στους διαβητικούς που ρύθμιζαν καλά το σάκχαρό τους και το διατηρούσαν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσιολογικό, διευκρίνισαν οι ερευνητές.