Παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν διαβήτη στην εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να γερνούν βιολογικά πιο γρήγορα και να έχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και υπέρτασης, αναφέρουν ερευνητές του Rutgers.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Epigenetics, διερεύνησε πώς 1.000 παιδιά στην Κίνα γέρασαν σε κυτταρικό επίπεδο. Οι ερευνητές εξέτασαν την έκθεση των παιδιών στον διαβήτη κύησης ως έμβρυα και τη μεθυλίωση DNA ή την επιγενετική ηλικία, που δείχνει πώς εμπειρίες και έκθεση αντικατοπτρίζουν την πραγματική βιολογική ηλικία ακόμα και στα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας. Η επιταχυνόμενη γήρανση έχει φανεί πως συνδέεται με κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα και φτωχά αποτελέσματα στην υγεία αργότερα.

Οι ερευνητές μέτρησαν την επιγενετική ηλικία 1.156 παιδιών ηλικίας a 3 έως 10 ετών για να διαπιστώσουν αν διέφεραν από τη χρονολογική τους ηλικία.

Ανακάλυψαν, ότι παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με διαβήτη κύησης είχαν υψηλότερη επιγενετική ηλικία και αυτή συνδεόταν με υψηλότερο βάρος, ΔΜΣ, ποσοστό λίπους στο σώμα, περίμετρο βραχίονα και αρτηριακή πίεση.

Η ερευνήτρια Stephanie Shiau, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι ο διαβήτης κύησης μπορεί να έχει μακροχρόνια επίδραση στην επιγενετική γήρανση στα παιδιά και να οδηγήσει σε φτωχότερο αποτέλεσμα όσον αφορά την καρδιομεταβολική υγεία.