Nέα έρευνα, δείχνει ότι κορίτσια με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να προδιαθέτουν τον εαυτό τους σε εμφάνιση συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Ακόμα δεν είναι πλήρως κατανοητό πώς οι 2 παθήσεις συνδέονται.

Ο Dr. M. Constantine Samaan του McMaster University και του McMaster Children’s Hospital στο Οντάριο, δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να εξετάσουν ερευνητές τους γενετικούς, επιγενετικούς και περιβαλλοντικός παράγοντες που εξηγούν τη σχέση. Η αντίσταση στην ινσουλίνη πιθανόν παίζει κεντρικό ρόλο και στις 2 παθήσεις. Όταν ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται καλά στην ινσουλίνη, το σάκχαρο μπορεί να συσσωρευτεί στο κυκλοφορικό, τελικά οδηγώντας σε διαβήτη. Πολλές γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, επίσης έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επισκόπηση για να διαπιστώσουν τον κίνδυνο του συνδρόμου σε κορίτσια με διαβήτη τύπου 2. Ποσοστό 20% των 470 κοριτσιών με διαβήτη από 6 έρευνες σε διάφορες χώρες είχαν το σύνδρομο. Το ποσοστό είναι τουλάχιστον διπλάσιο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό των εφήβων. Ο Samaan δήλωσε ότι προηγουμένως γνωρίζαμε ότι ορισμένα κορίτσια με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να εμφανίσουν το σύνδρομο και η νέα έρευνα εντοπίζει την παγκόσμια εμφάνιση του συνδρόμου σε κορίτσια με διαβήτη τύπου 2. Η γνώση του κινδύνου για σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι σημαντική, δήλωσε ο ερευνητής.