Σμέουρα, κράνμπερι, μύρτιλα, φράουλες, μπλε, μαύρα, κόκκινα ή λευκά, όλα τα μούρα αποτελούν ένα διατροφικό θησαυρό κι έναν πολύτιμο σύμμαχο σε σοβαρότατες ασθένειες όπως ο καρκίνος που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπος, τα μούρα είναι από τα πιο ευεργετικά φρούτα για την υγεία, γεγονός που τα κατατάσσει επάξια στις πρώτες θέσεις των υπερτροφών.

Τα μούρα προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του οργανισμού όπως ο σίδηρος, η ριβοφλαβίνη, οι βιταμίνες C και Α, το κάλιο, ο φώσφορος, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Περιέχουν επίσης μια σημαντική ποσότητα φυτικών ινών και ένα ευρύ φάσμα οργανικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των φυτοθρεπτικών ουσιών ζεαξανθίνη, ρεσβερατρόλη, λουτεΐνη καθώς και διάφορες πολυφαινολικές ενώσεις.

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και πολυφαινόλες, τα μούρα περιέχουν ανθοκυανίνες, τις λεγόμενες φυτικές χρωστικές που ευθύνονται για το έντονο χρώμα των μούρων και βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα μαύρα και τα μπλε. Οι ανθοκυανίνες διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενώ μερικές από αυτές αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Παράλληλα, περιέχουν φλαβονοειδή που αποδεδειγμένα δρουν αποτελεσματικά ενάντια στον καρκίνο του δέρματος. Έρευνα του αμερικανικού Πανεπιστημίου Tufts κατατάσσει το μύρτιλο ως το νούμερο ένα σε αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες ανάμεσα σε 60 φρούτα που εξετάσθηκαν συστηματικά.

Ένας τύπος ανθοκυανίνης, γνωστός ως κυανιδίνη που εντοπίζεται στο βατόμουρο και το άγριο μύρτιλλο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποδείχθηκε ότι αυξάνει την παραγωγή SIRT6 σε κύτταρα κατά 55 φορές. Επιπλέον, αυξάνει την έκφραση του ενζύμου σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου ενώ μειώνει την έκφραση των καρκινικών γονιδίων Twist1 και GLUT1. Τέλος, αυξάνει την έκφραση του γονιδίου FOXO3, το οποίο είναι κατασταλτικό του όγκου. Με άλλα λόγια, αυτή η ένωση φάνηκε να μειώνει τη δραστηριότητα των γονιδίων που προκαλούν καρκίνο και να ενισχύει τη δραστηριότητα των γονιδίων που σταματούν τον καρκίνο.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cancer Prevention Research», αποδεικνύει ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος μαύρων μούρων από ασθενείς που πάσχουν από οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση μπορεί να μειώσει μέχρι και κατά 59% τους πολύποδες. Τη γνώμη αυτή έρχονται να ενισχύσουν και ειδικοί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, οι οποίοι, μετά από μελέτες σε πειραματόζωα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μαύρα μούρα αποτρέπουν την εμφάνιση κακοήθειας στη στοματική κοιλότητα, τον οισοφάγο και το παχύ έντερο. Τέλος, σύμφωνα με έρευνες του «James Graham Brown», του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου για τον καρκίνο του μαστού η δράση των μαύρων μούρων είναι ισχυρή και κατά του καρκίνου των πνευμόνων.