Το φύλο αυτού που πίνει καφέ αλλά και η μέθοδος παρασκευής μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες για τη σχέση του καφέ με υψηλότερη χοληστερόλη, αναφέρει νέα έρευνα. Η κατανάλωση espresso συνδεόταν με τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στα φύλα όσον αφορά τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ ο καφές φίλτρου συνδεόταν με τη μικρότερη, έδειξε η έρευνα στο Open Heart.

  • Τρία ως πέντε φλιτζάνια espresso την ημέρα οδηγούσαν σε υψηλότερη ολική χοληστερόλη, ιδιαίτερα στους άντρες, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ.
  • Έξι ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ φίλτρου καθημερινά, επίσης αύξαναν τη χοληστερόλη σε παρόμοιο βαθμό μεταξύ αντρών και γυναικών.
  • Επιπλέον, 6 τουλάχιστον φλιτζάνια καφέ φίλτρου την ημέρα συνδέονταν με αύξηση της ολικής χοληστερόλης στις γυναίκες, αλλά όχι στους άντρες.
  • Aν και η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ οδήγησε σε αύξηση της χοληστερόλης σε άντρες και γυναίκες δεν αυξήθηκε αυτή παράλληλα με τον αριθμό των φλιτζανιών.

Ερευνητές του UiT: The Arctic University της Νορβηγίας, σημείωσαν ότι λόγω της μεγάλης κατανάλωσης καφέ, ακόμα και μικρή επίδραση μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην υγεία. Η μέθοδος παρασκευής, επίσης μπορεί πιθανόν να επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης αλλά δεν είναι σαφές τι επίπτωση θα μπορούσε να έχει ο espresso.

Στην έρευνα συμμετείχαν 21.083 ενήλικες 40 ετών και άνω στην πόλη Tromsø. Οι συμμετέχοντες έδωσαν αίμα και μετρήθηκε το ύψος και το βάρος τους. Έδωσαν πληροφορίες για την κατανάλωση καφέ, τη διατροφή, την υγεία, την άσκηση και τον τρόπο ζωής τους.

Οι γυναίκες έπιναν κατά μέσον όρο σχεδόν 4 φλιτζάνια την ημέρα και οι άντρες σχεδόν 5. Οι ερευνητές είπαν ότι δεν υπάρχουν εμφανείς εξηγήσεις για τη διαφορά στα επίπεδα χοληστερόλης.