Προηγούμενες έρευνες συνέδεσαν τον καφέ με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από διάφορα αίτια αλλά η επίδραση της ζάχαρης στον καφέ ή των τεχνητών γλυκαντικών δεν είχε ερευνηθεί. Μεγάλης κλίμακας έρευνα σε Βρετανούς ρίχνει φως.

Ερευνητές του Southern Medical University στη Guangzhou, της Κίνας χρησιμοποίησαν στοιχεία από την έρευνα U.K. Biobank για να αξιολογήσουν αν η κατανάλωση καφέ με ζάχαρη, γλυκαντικά ή χωρίς συνδέεται με κίνδυνο θανάτου.

Σε ερωτηματολόγιο απάντησαν 171.000 άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν καρδιοπάθεια ή καρκίνο στην έναρξη της έρευνας. Χωρίστηκαν σε 3 ομάδες-ζάχαρης, γλυκαντικών και σκέτο και παρακολουθήθηκαν για 7 χρόνια.Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Annals of Internal Medicine.

Έδειξαν ότι άνθρωποι που έπιναν κάποια ποσότητα καφέ χωρίς ζάχαρη καθημερινά είχαν 16 %έως 21% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν έναντι όσων δεν έπιναν καθόλου. Επίσης συμμετέχοντες που έπιναν μέτριες ποσότητες καφέ (1,5 με 3,5 φλιτζάνια) με ζάχαρη είχαν 29 έως 31% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από συμμετέχοντες που δεν έπιναν καφέ.

Ο Dr. Dan Liu δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι ενήλικες που έπιναν μέτριες ποσότητες καφέ με ζάχαρη καθημερινά είχαν περίπου 30% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο. Οι ενήλικες που γλύκαιναν τον καφέ τους πρόσθεταν μόνο 1 κουταλάκι ζάχαρη.

Tα οφέλη του πικρού και γλυκού καφέ ίσχυαν για όλα τα είδη καφέ (και χωρίς καφείνη). Σε ότι αφορά τα τεχνητά γλυκαντικά, τα αποτελέσματα δεν είναι καταληκτικά.