Έρευνα του Johns Hopkins Medicine, ανακάλυψε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα μειώνει ενδεxoμένως τον κίνδυνο οξείας νεφρικής βλάβης έναντι όσων δεν πίνουν καφέ.

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Kidney International Reports, δείχνουν ότι όσοι έπιναν οποιαδήποτε ποσότητα καφέ καθημερινά είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο για οξεία νεφρική βλάβη-οι μεγαλύτερες μειώσεις φάνηκαν στην ομάδα που έπινε 203 καφέδες την ημέρα (22%–23% χαμηλότερο κίνδυνο).

Οι ερευνητές εστίασαν σε 14.207 ενήλικες μέσης ηλικίας 54 ετών. Σε διάστημα 24 ετών ρωτήθηκαν 7 φορές για την κατανάλωση καφέ-0,1, 2 έως 3 ή περισσότερα από 3 φλιτζάνια. Καταγράφηκαν 1.694 περιστατικά οξείας νεφρικής βλάβης. Όταν ελήφθησαν υπόψη δημογραφικά χαρακτηριστικά, η διατροφή και ο τρόπος ζωής έδειξαν ότι υπάρχει 15% χαμηλότερο ς κίνδυνος και όταν έγινε προσαρμογή για συννοσηρότητες, άνθρωποι που έπιναν καφέ είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο έναντι όσων δεν έπιναν.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η αιτία για την επίδραση του καφέ στον κίνδυνο της πάθησης μπορεί να είναι ότι είτε βιολογικά ενεργές ουσίες σε συνδυασμό με καφείνη είτε η καφείνη καθαυτή βελτιώνουν την αιμάτωση και τη χρήση οξυγόνου στα νεφρά.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να εντοπιστεί ο ενδεχόμενος προστατευτικός μηχανισμός του καφέ στα νεφρά, ιδιαίτερα σε κυτταρικό επίπεδο.