Ο σολομός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β6 και D και ταιριάζει απόλυτα στην μεσογειακή διατροφή με διάφορες νόστιμες συνταγές.

Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως αυτά που βρίσκονται εν αφθονία σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, μπορεί να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην καταπολέμηση της αθηροσκλήρωσης, την κατάσταση που περιγράφει τη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών. Στην μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό The Journal of Clinical Investigation, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σχηματίζουν μόρια που ενεργοποιούν έναν υποδοχέα, ο οποίος είναι σημαντικός για τη διακοπή της διαδικασίας φλεγμονής, την καταπολεμώντας έτσι την αθηροσκλήρωση.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν δυνητικά να βοηθήσουν στην προστασία από την αθηροσκλήρωση με πολλά μέσα, ιδίως με την μείωση της φλεγμονής, έναν βασικό παράγοντα που οδηγεί στην ασθένεια”, είπε η δρ. Hildur Arnardottir, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Ωστόσο, προειδοποίησε: “Αυτή η μελέτη είναι μόνο ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να μπορέσουμε να το μεταφράσουμε πλήρως στους ανθρώπους”.

Ακόμα κι αν οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να πουν με βεβαιότητα ότι η κατανάλωση περισσότερων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα σας προστατεύσει από την αθηροσκλήρωση, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυτών των λιπαρών οξέων έχουν συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα άλλων οφελών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης γνωστικής ικανότητας και της μείωσης του πόνου στις αρθρώσεις. Η αυξημένη κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων θέλει λίγη προσπάθεια, καθώς οι επεξεργασμένες τροφές στα ράφια των περισσότερων παντοπωλείων παρασκευάζονται με έλαια χαμηλότερης ποιότητας, όπως ηλιέλαια, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα αντί ωμέγα-3, λέει η διατροφολόγος Samantha Cassetty, συν-συγγραφέας του βιβλίου Sugar Shock.

Όταν τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα σας δεν είναι ισορροπημένα, μπορεί να προάγουν μια χαμηλής ποιότητας, χρόνια φλεγμονή που συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων αυτοάνοσων φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις και οι διαταραχές της διάθεσης”, είπε η ίδια.