Η ινσουλίνη, όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με μετφορμίνη έχει τη δυνατότητα να μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας και καρδιακής προσβολής σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, αναφέρει νέα έρευνα.
Ο Craig Currie, καθηγητής στο Cardiff University της Βρετανίας, δήλωσε ότι στη νέα έρευνα η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε σημαντική μείωση στους θανάτους και στα καρδιακά προβλήματα με τη συγχορήγηση μετφορμίνης σε ασθενείς που έκαναν χρήση ινσουλίνης. Η αυξημένη δόση ινσουλίνης είναι γνωστό πως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακής προβολής και θνησιμότητας. Ωστόσο, τα ευρήματα έδειξαν ότι η μετφορμίνη μπορεί να μετριάσει τους κινδύνους που συνδέονται με την ινσουλίνη. Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο καρκίνου μεταξύ ανθρώπων που αντιμετωπίστηκαν με ινσουλίνη ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με μετφορμίνη.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, εξέτασε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν θεραπευτικά με ινσουλίνη, με ή χωρίς μετφορμίνη, από το 2000 και έπειτα. Εντοπίστηκαν 12.020 άνθρωποι από βάση δεδομένων και οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για 3,5 χρόνια κατά μέσον όρο, από τότε που τους συνταγογραφήθηκε ινσουλίνη για πρώτη φορά.
Ο Currie σημείωσε ότι, ενώ η νέα έρευνα υποδεικνύει πιθανή χρήση των συγκεκριμένων αγωγών συνδυαστικά, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να εντοπιστούν τα οφέλη και οι κίνδυνοι της ινσουλίνης στον διαβήτη τύπου 2 καθώς και πιθανά οφέλη που σχετίζονται με τη συγχορήγηση μετφορμίνης και ινσουλίνης.