Οι ηλικιωμένοι με υποθυρεοειδισμό, που ονομάζεται επίσης υπολειτουργικός θυρεοειδής, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του Neurology. Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας ήταν ακόμη υψηλότερος για άτομα των οποίων η κατάσταση του θυρεοειδούς απαιτούσε φαρμακευτική αγωγή υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών.

Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα κόπωσης, αύξηση βάρους και ευαισθησία στο κρύο. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαταραχές του θυρεοειδούς έχουν συσχετιστεί με συμπτώματα άνοιας που μπορεί να είναι αναστρέψιμα με τη θεραπεία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Chien-Hsiang Weng, MD, MPH, του Πανεπιστημίου Brown στο Providence του Ρόουντ Άιλαντ. «Ενώ χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν τα προβλήματα του θυρεοειδούς ως πιθανό παράγοντα κινδύνου για άνοια και θεραπείες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν τη μη αναστρέψιμη γνωστική έκπτωση».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία υγείας 7.843 ατόμων που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με άνοια στην Ταϊβάν και τα συνέκριναν με τον ίδιο αριθμό ατόμων που δεν είχαν άνοια. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 75 έτη. Οι ερευνητές έψαξαν να δουν ποιος είχε ιστορικό είτε υποθυρεοειδισμού είτε υπερθυρεοειδισμού και βρήκαν ότι συνολικά 102 άτομα είχαν υποθυρεοειδισμό και 133 είχαν υπερθυρεοειδισμό. Δεν βρήκαν σχέση μεταξύ υπερθυρεοειδισμού και άνοιας.

Από τα άτομα με άνοια, 68 άτομα, ή 0,9%, είχαν υποθυρεοειδισμό (34 από τα άτομα χωρίς άνοια), ή 0,4%. Όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας, όπως το φύλο, η ηλικία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, διαπίστωσαν ότι τα άτομα άνω των 65 ετών με υποθυρεοειδισμό είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από τα άτομα της ίδιας ηλικίας που είχαν προβλήματα με τον θυρεοειδή. Για άτομα κάτω των 65 ετών, το ιστορικό υποθυρεοειδισμού δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.