Άνθρωποι που προσθέτουν αλάτι στο γεύμα με την αλατιέρα, μπορεί ενδεχομένως να ζουν λιγότερο από αυτούς που σπάνια χρησιμοποιούν την αλατιέρα, έδειξε νέα μεγάλη έρευνα σε 500.000 Bρετανούς. Η έρευνα έδειξε ότι όσοι πάντα αλάτιζαν το φαγητό στο τραπέζι ήταν κατά 28% πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα από αυτούς που το έκαναν σπάνια.

Κατά μέσον όρο, όσοι αγαπούσαν το αλάτι έχασαν περίπου 2 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 50.

Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η αλατιέρα είναι θανατηφόρο όπλο. Στηρίζουν όμως τη λιγότερη κατανάλωση αλατιού, δήλωσε ο Dr. Lu Qi, του Tulane University στη Νέα Ορλεάνη. Πρόκειται για απλή συμπεριφορά που μπορεί να τροποποιηθεί.

Σε διάστημα 9 ετών 1.000 συμμετέχοντες πέθαναν πρόωρα (πριν τα 75). Όταν αξιολογήθηκε το προσδόκιμο ζωής κάθε ανθρώπου, παρατηρήθηκε ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν 28% υψηλότερος σε όσους πάντα χρησιμοποιούσαν αλατιέρα στο τραπέζι έναντι όσων απάντησαν ‘’σπάνια’’ ή ‘’ποτέ’’. Οι άντρες έχασαν 2 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 50 και οι γυναίκες 1,5, κατά μέσον όρο.

Άνθρωποι που είχαν τη συνήθεια να προσθέτουν αλάτι στο φαγητό είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.