Τα κράνμπερι είναι μικρά, στρογγυλά, κόκκινα μούρα με λίγο μεστή γεύση. Αυτά τα βαθυκόκκινα μούρα προέρχονται αρχικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Μάλιστα αποτελούν μια σημαντική εμπορική καλλιέργεια στη Βόρεια Αμερική και τον Καναδά σήμερα. Τα cranberries είναι διαθέσιμα για κατανάλωση σε πολλές μορφές, όπως φρέσκα cranberries, αποξηραμένα, συμπυκνωμένο κοκτέιλ χυμού ή ακόμα και σάλτσα cranberry.

Τα cranberries έχουν εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που αποδεικνύονται ευεργετικές στην καταπολέμηση πολλών τύπων καρκίνου και άλλων ασθενειών. Αρκετοί ερευνητές βλέπουν υψηλές δυνατότητες στα cranberries ως αναπτυσσόμενη πηγή πρόληψης καρκίνων διαφόρων τύπων αλλά και της καταπολέμησης των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από τον καρκίνο και τις φλεγμονές και η παρουσία φυτικών χημικών ουσιών μέσα τους, όπως οι προανθοκυανιδίνες παρέχουν την αντιοξειδωτική φύση στα κράνμπερι που μειώνουν τη βλάβη των ελεύθερων ριζών στους ιστούς, προστατεύοντας έτσι από διάφορες ασθένειες όπως ο καρκίνος, η γήρανση των κυττάρων και διάφορες φλεγμονές.

Μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ακόμη και προληπτικά κατά των καρδιακών παθήσεων. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού στρωμάτων χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας έτσι την ποσότητα της κακής χοληστερόλης και αυξάνοντας την καλή χοληστερόλη. Ο συμπυκνωμένος χυμός αυτών των μούρων προστατεύει από βακτήρια όπως το E coli. Έχει την ιδιότητα να αναστέλλει την προσκόλληση βακτηριακών αποικιών στην ουροδόχο κύστη αποτρέποντας έτσι τη μόλυνση στο ουροποιητικό σύστημα.

Επίσης, η πικρία των cranberries κάνει τα ούρα όξινα, σε κάποιο βαθμό και αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Αυτό έχει διαπιστωθεί ότι λόγω της αυξημένης οξύτητας των ούρων υπάρχει μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Η όξινη φύση των ούρων μπορεί επίσης να αποτρέψει το σχηματισμό λίθων στην ουροδόχο κύστη. Επιστήμονες επιμένουν ότι τα cranberries μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και στην πλάκα των δοντιών. Τα ίδια αναστέλλουν την προσκόλληση άλλων βακτηρίων στο σμάλτο των δοντιών, προστατεύοντας από το σχηματισμό οδοντικών κοιλοτήτων.

Η χρησιμότητα των cranberries είναι κάθε άλλο παρά κακή για τον ανθρώπινο οργανισμό, γι’ αυτό καλό θα ήταν να τα καταναλώνουμε συχνά και σε μικρές ποσότητες για να θωρακίζουμε τον οργανισμό μας ενάντια σε όλες τις παραπάνω παθήσεις.