Δυο πρωτεΐνες στο αίμα φάνηκε ότι επηρεάζουν πόσο και πόσο υγιώς θα ζήσει κάποιος, αναφέρει νέα έρευνα. Η ανάπτυξη φαρμάκων που θα τις στοχεύουν θα μπορούσε μελλοντικά να γίνει τρόπος επιβράδυνσης της διαδικασίας γήρανσης, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη γενετική έρευνα σε αυτό το θέμα.
Η έρευνα εξετάζει ποιες πρωτεΐνες θα μπορούσαν να επηρεάζουν τη διαδικασία γήρανσης. Ορισμένοι, φυσιολογικά έχουν υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα κάποιων πρωτεϊνών λόγω του DNA που κληρονόμησαν από τους γονείς τους. Αυτά τα επίπεδα πρωτεϊνών μπορούν να επηρεάσουν την υγεία τους.
Ερευνητές του University of Edinburgh συνδύασαν τα αποτελέσματα 6 μεγάλων γενετικών ερευνών στη γήρανση. Καθεμία περιείχε γενετικές πληροφορίες εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Μεταξύ 857 πρωτεϊνών που μελετήθηκαν, έρευνες εντόπισαν δυο που είχαν σημαντικά αρνητική επίδραση σε διάφορες μετρήσεις γήρατος. Άνθρωποι που κληρονόμησαν DNA που προκαλεί αυξημένα επίπεδα αυτών των πρωτεϊνών ήταν πιο αδύναμοι, είχαν πιο φτωχή υγεία -όπως οι ίδιοι την αξιολόγησαν -και ήταν λιγότερο πιθανό να ζήσουν εξαιρετικά πολύ σε σχέση με όσους δεν το κληρονόμησαν.
Η πρώτη πρωτεΐνη, LPA, παράγεται στο ήπαρ και εκτιμάται ότι παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος. Υψηλά LPA μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης.
Η δεύτερη πρωτεΐνη, VCAM1, κυρίως εντοπίζεται στις επιφάνειες των ενδοθηλιακών κυττάρων. Η πρωτεΐνη ρυθμίζει τη διαστολή και συστολή των αγγείων και λειτουργεί στην πήξη του αίματος και την ανοσιακή απόκριση.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε νόσους μειώνοντας τα επίπεδα LPA και VCAM1, θα μπορούσαν να έχουν το πρόσθετο όφελος της βελτίωσης της ποιότητας και διάρκειας της ζωής.