Σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που συνδέουν την παχυσαρκία με τη δυσλειτουργία του εγκεφάλου, οι επιστήμονες ανέλυσαν πάνω από 35.000 λειτουργικές νευροαπεικονιστικές σαρώσεις χρησιμοποιώντας ηλεκτρονική τομογραφία εκπομπών μονών φωτονίων σε σχεδόν 17.000 άτομα, για τη μέτρηση της ροής του αίματος και της εγκεφαλικής δραστηριότητας.
Η χαμηλή εγκεφαλική ροή αίματος είναι η Νο 1 πρόβλεψη, μέσω της απεικόνισης εγκεφάλου, ότι ένα άτομο θα αναπτύξει νόσο Αλτσχάιμερ. “Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το υπερβολικό βάρος επηρεάζει σοβαρά τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς και πολλές άλλες ψυχιατρικές και γνωστικές καταστάσεις”, εξήγησε ο Daniel G. Amen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Εντυπωσιακά μοτίβα σταδιακής μείωσης της ροής του αίματος βρέθηκαν σε όλες σχεδόν τις περιοχές του εγκεφάλου σε κατηγορίες λιποβαρών, φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρων, παχύσαρκων και νοσηρής παχυσαρκίας. Αυτά σημειώθηκαν ενώ οι συμμετέχοντες ήταν σε κατάσταση ηρεμίας καθώς και κατά την εκτέλεση μιας εργασίας συγκέντρωσης. Αρκετές περιοχές του εγκεφάλου που είναι ευάλωτες στη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως οι κροταφικοί και βρεγματικοί λοβοί και ο ιππόκαμπος, βρέθηκαν να έχουν μειωμένη ροή αίματος ανάλογα με το σωματικό βάρος: λιγότερο σε όσους έχουν κανονικό βάρος και περισσότερο σε όσους είναι παχύσαρκοι.
Ο Amen και οι συνεργάτες του παρέχουν πειστικά στοιχεία ότι η παχυσαρκία μεταβάλλει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο, συρρικνώνει τον εγκέφαλο και προωθεί τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτό δείχνει ότι ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στις σωματικές καταστάσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι το 72% των Αμερικανών είναι υπέρβαροι από τους οποίους το 42% είναι παχύσαρκοι, αυτό είναι ανησυχητικό νέο για την ψυχική και γνωστική υγεία της Αμερικής, είπαν οι συγγραφείς.
Ο Amen ανέφερε: “Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που έχουμε μάθει στα 30 χρόνια διεξαγωγής μελετών απεικόνισης του εγκεφάλου είναι ότι οι εγκέφαλοι μπορούν να βελτιωθούν όταν βρίσκονται σε ένα θεραπευτικό περιβάλλον, όταν υιοθετούμε υγιεινές συνήθειες καταναλώνοντας λίγες θερμίδες, ακολουθούμε σωστή διατροφή και ασκούμαστε τακτικά”.