Όταν πρόκειται για φαγητό, τα παιδιά με σύνδρομο Down έχουν συγκεκριμένες συμπάθειες και αντιπάθειες — και η υφή ενός φαγητού είναι ζωτικής σημασίας. Τα φαγητά με τραγανή, λιπαρή αίσθηση στο στόμα έχουν γενικά ένα μεγάλο αντίχειρα, ενώ τα εύθραυστα ή τα φαγητά φαγητά χαίρονται. Αλλά οι επιλεκτικές επιλογές τροφίμων μπορούν να οδηγήσουν σε μια λιγότερο υγιεινή διατροφή, έτσι οι ερευνητές ήθελαν να κατανοήσουν καλύτερα πώς η υφή επηρεάζει τη διατροφή των ατόμων με σύνδρομο Down και πώς να βοηθήσουν στη βελτίωση της διατροφής.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν ποιες υφές τροφίμων προτιμούν τα παιδιά με σύνδρομο Down και πώς να τα μετακινήσουμε από πράγματα όπως πολτοποιημένα τρόφιμα σε σύνθετα τρόφιμα, τα οποία τείνουν να έχουν περισσότερη θρεπτική αξία», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Carolyn Ross. Είναι καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Η Ross και η ομάδα της έστειλαν κουτιά με 16 εμπορικά διαθέσιμα τρόφιμα σε 218 παιδιά ηλικίας 11 έως 18 ετών. Οι συμμετέχοντες περιελάμβαναν 111 παιδιά με σύνδρομο Down και τα υπόλοιπα με τυπική ανάπτυξη. Κάθε κουτί είχε τέσσερα είδη από τέσσερις διαφορετικές ομάδες υφής για να αποφευχθεί η σύγχυση σχετικά με τη γεύση που προκάλεσε την προτίμηση.

Οι οικογένειες ενημερώνουν επίσης τους ερευνητές εκ των προτέρων σχετικά με τις γεύσεις που δεν τους αρέσουν, ώστε να μπορούν να αποφευχθούν. Τα παιδιά έτρωγαν ένα από κάθε είδος κάθε μέρα για μια εβδομάδα — μια συχνότητα που επιλέχθηκε για να αποκλείσει την απόλαυση λόγω της καινοτομίας. Καθώς τα παιδιά έτρωγαν, οι γονείς τους τράβηξαν βίντεο, το οποίο έστειλαν στην ομάδα μελέτης. Ο Ross είπε ότι η μελέτη έδειξε μεγάλη διαφορά στην προτίμηση υφής μεταξύ παιδιών με και χωρίς σύνδρομο Down. Στα παιδιά με σύνδρομο Down αρέσουν πολύ οι λιχουδιές με φουσκωμένο καλαμπόκι και άλλα σνακ χαμηλής θρεπτικής αξίας, είπε. “Αυτές οι τροφές δεν έχουν υψηλή θρεπτική αξία, αλλά είναι διαλυτές — ένα τεράστιο πλεονέκτημα για αυτά τα παιδιά. Τώρα η πρόκληση είναι να φτιάχνουμε θρεπτικά τρόφιμα με αυτά τα χαρακτηριστικά”, δήλωσε ο Ross σε ένα δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

Περίπου 5.100 μωρά γεννιούνται με σύνδρομο Down στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Η πάθηση είναι γενετική, που προκαλείται από ένα πλήρες ή μερικό επιπλέον αντίγραφο του χρωμοσώματος 21. Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν διαταραχές στη σίτιση και την κατάποση που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πνιγμού, μια κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ατόμων με σύνδρομο Down. «Αυτή ήταν μια τεράστια περιοχή έρευνας που έλειπε», είπε ο Ρος. “Υπάρχουν πολλές ανέκδοτες ιστορίες και μπορείτε να κατεβείτε σε μια διαδικτυακή τρύπα για κουνέλι για να βρείτε πληροφορίες. Αλλά μελέτες όπως αυτή μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς και τους κλινικούς ιατρούς να γνωρίζουν τι θα φάνε αυτά τα παιδιά και να βοηθήσουν στη μείωση των περιπτώσεων πνιγμού. Εάν μπορούμε να προσθέσουμε διατροφική αξία σε αυτά τα τρόφιμα, τότε θα βοηθήσουμε πραγματικά πολλούς ανθρώπους». Ο Ross είπε ότι η έρευνα μπορεί να ωθήσει τους κατασκευαστές τροφίμων να προσαρμόσουν τα προϊόντα σε αυτόν τον πληθυσμό.