Η διατροφή και οι διατροφικές συνήθειες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, της παχυσαρκίας, του καρκίνου, της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα κόκκινα κρέατα και τα μεταποιημένα κρέατα έχουν εμπλακεί στον κίνδυνο καρκίνου, αλλά το πώς ασκούν την επιρροή τους είναι προς συζήτηση. Όπως εξηγούν οι συγγραφείς της τελευταίας μελέτης: “Παρόλο που έχουν προταθεί διάφορες μηχανιστικές εξηγήσεις, δίαιτα υψηλής ενέργειας / λίπους, Ν-νιτροζο, νιτρικά, νιτρώδη άλατα, σίδηρος αίματος, ενώσεις που παράγονται από μικρόβιο του εντέρου ή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, καμία δεν φαίνεται να είναι ειδική για το κόκκινο κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα.”

Επισημαίνεται ενδεικτικά ότι το Ν-γλυκολυλενοουραμινικό οξύ (Neu5Gc) μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Το Neu5Gc είναι υδατάνθρακας ή ζάχαρη, που περιέχεται σε τρόφιμα που προέρχονται από θηλαστικά και είναι άφθονο σε κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Εμφανίζεται σε χαμηλά επίπεδα σε ορισμένα ψάρια αλλά απουσιάζει από τα πουλερικά. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνθέσουν το Neu5Gc, αλλά όταν το καταναλώνουμε, μικρές ποσότητες συσσωρεύονται στις κυτταρικές επιφάνειες. Όταν τα ανοσοκύτταρα συναντούν αυτό το μη ανθρώπινο υλικό, ενεργοποιεί την παραγωγή αντι-Neu5Gc αντισωμάτων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι έχουν ένα ευρύ φάσμα αυτών των αντισωμάτων. Οι επιστήμονες έχουν επίσης βρει στοιχεία ότι η μακροχρόνια έκθεση σε αυτά τα αντισώματα προάγει φλεγμονή και καρκίνο σε ζωικά μοντέλα. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη εντοπίσει οποιαδήποτε σαφή επίδραση της κατανάλωσης προϊόντων θηλαστικών στα επίπεδα αυτών των αντισωμάτων.

Στη μελέτη, μια ομάδα επιστημόνων – οι περισσότεροι από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, ή το Κέντρο Επιδημιολογίας και Στατιστικής της Σορβόννης στο Παρίσι Cité, στο Bobigny της Γαλλίας – πήραν δεδομένα από την έρευνα NutriNet-Santé. Αυτή η εκτεταμένη έρευνα που διεξήχθη στη Γαλλία στοχεύει στη διερεύνηση των πολύπλοκων σχέσεων μεταξύ της διατροφής και της υγείας.