Ερευνητές του University of Surrey ανακάλυψαν ότι νέες γυναίκες που έλαβαν για 54 εβδομάδες συμπληρώματα πρεβιοτικών έκαναν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων και κατανάλωναν λιγότερη ζάχαρη. Τα πρεβιοτικά που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα ήταν γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες που αυξάνουν την ποσότητα φιλικών εντερικών βακτηρίων. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nutrients.

Οι ερευνητές εξέτασαν αν τα πρεβιοτικά GOS μπορούν να επηρεάσουν τις διατροφικές συνήθειες 48 υγιών νέων γυναικών 18 έως 25 ετών. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε ομάδα που λάμβανε συμπληρώματα GOS και άλλη που λάμβανε placebo για 28 ημέρες. Οι γυναίκες κρατούσαν ημερολόγιο διατροφής και οι ερευνητές συνέλεξαν δείγμα κοπράνων για αλληλούχιση του μικροβιώματος.

Συμμετέχουσες που χρησιμοποίησαν συμπληρώματα GOS κατανάλωσαν 4.1% λιγότερη ζάχαρη και 4.3% λιγότερες θερμίδες από υδατάνθρακες γενικά έναντι γυναικών από την ομάδα placebo. Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι όσες λάμβαναν τα συμπληρώματα GOS κατανάλωναν περίπου 4,2% περισσότερη ενέργεια από λιπαρά. Η ομάδα ανακάλυψε ότι τα συγκεκραμένα συμπληρώματα τροποποίησαν τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος, αυξάνοντας τα επίπεδα του Bifidobacterium. Ανακάλυψαν ότι αυτές οι αλλαγές συνδέονταν με τη διατροφική πρόσληψη των γυναικών κατά τις 4 εβδομάδες.

Η Dr. Kathrin Cohen Kadosh, δήλωσε ότι η παρούσα έρευνα σε ευθυγράμμιση με τις προηγούμενες που πραγματοποίησε η ομάδα, υποδεικνύει ότι η ενίσχυση της αύξησης των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, όπως το Bifidobacterium με πρεβιοτικά, βελτιώνει την ευεξία μειώνοντας το άγχος και ενδεχομένως συμβάλλει στο να οδηγούνται οι γυναίκες πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.