Τρώγοντας ξαναζεσταμένα ζυμαρικά και πατάτες που περίσσευσαν από το χθεσινό γεύμα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με διατροφολόγους. Η κατανάλωση υδατανθράκων που έχουν μαγειρευτεί, ψυχθεί και στη συνέχεια ξαναζεσταθεί θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Τούτο γιατί, οι ξαναζεσταμένες πατάτες, το ρύζι και τα ζυμαρικά έχουν περισσότερο ανθεκτικό άμυλο, εξηγεί ο διατροφολόγος Rhiannon Lambert. Ειδικότερα, το ανθεκτικό άμυλο βοηθά στην πρόληψη της αύξησης του σακχάρου στο αίμα και είναι πιο χορταστικό, σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες.

Όπως λέει ο Rhiannon Lambert “η κατανάλωση υδατανθράκων, όχι όταν είναι ζεστοί και φρεσκομαγειρεμένοι, αλλά ξαναζεσταίνοντάς τους, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους”. Αλλά πώς; Λοιπόν, όταν τρώμε υδατάνθρακες, αυτοί διασπώνται στο έντερο και απορροφώνται ως ζάχαρη, γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας. Ωστόσο, όταν οι μαγειρεμένοι υδατάνθρακες όπως τα ζυμαρικά, οι πατάτες και το ρύζι ψύχονται, ένας τύπος φυτικών ινών που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο αυξάνεται στο φαγητό, εξηγεί ο Lambert. Στην ουσία, το ανθεκτικό άμυλο είναι το άμυλο που αντιστέκεται στην πέψη. Αυτό διότι, δεν αφομοιώνεται στο λεπτό έντερο και στη συνέχεια συνεχίζει να ζυμώνεται. Η συμπερίληψη γενναιόδωρων ποσοτήτων ανθεκτικού αμύλου στη διατροφή σας είναι σημαντική και βοηθά στην απώλεια βάρους, διότι αυτού του τύπου οι υδατάνθρακες δεν μετατρέπεται γρήγορα σε ζάχαρη, σημειώνει ο διατροφολόγος.

Μάλιστα, τα καλά νέα είναι ότι το ανθεκτικό άμυλο παραμένει σε αυξημένα επίπεδα ακόμα κι αν τα περισσεύματα φαγητού ξαναζεσταθούν πριν καταναλωθούν, και αυτό σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι υψηλότερη, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί λιγότερες αιχμές σακχάρου στο αίμα. Ο Δρ Chris van Tulleken, ένας ερευνητής που έχει μελετήσει σε βάθος το ανθεκτικό άμυλο, σςε παλαιότερες δηλώσεις του στο BBC, είχε εξηγήσει ότι η θερμοκρασία του φαγητού που καταναλώνουμε θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνουν τα γεύματα πιο φιλικά σε σχέση με την συγκράτηση των επωφελών για την υγεία φυτικών ινών.