Η πρόσληψη βάρους μπορεί να σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο προσβολής από χρόνια πάθηση των νεφρών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Μελέτη που έγινε από επιστήμονες στην Κορέα διαπίστωσε ότι υπήρχε άρρηκτη σχέση μεταξύ των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα μας και στην εμφάνιση των νεφρικών παθήσεων. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εξέτασαν τα ιατρικά στοιχεία 8.972 ανδρών που έχαναν και κέρδιζαν βάρος πάνω από 0,75 κιλά κάθε χρόνο, διαπιστώνοντας ότι διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν νεφρική πάθηση. Αντίθετα, όσοι εξ αυτών παρουσίαζαν χαμηλότερη διακύμανση σωματικού βάρους, δηλαδή στα πλαίσια των -0,25 έως <0,25 κιλά κάθε χρόνο, διέτρεχαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο να πάθουν κάποια νεφρική πάθηση.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το γεγονός αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη προσοχή από τους ειδικούς, καθώς υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να περιπλέκουν τα αποτελέσματα. Επί παραδείγματι, είναι πολύ πιθανό οι άντρες οι οποίοι είχαν μεγαλύτερη απώλεια ή πρόσληψη βάρους, να μην έχαιραν άκρας υγείας όταν ξεκίνησε η μελέτη αυτή, παρόλο που κατά τη συνήθεια της χώρας οι εργαζόμενοι κάνουν τσεκ απ δύο φορές ετησίως, τηρώντας τον νόμο περί ασφάλειας και υγείας στη βιομηχανία.
Οι ερευνητές από τη Σεούλ τόνισαν ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από νεφρική πάθηση ακόμα σε άτομα με φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος, που όμως παίρνουν περιττά κιλά. Η συσσώρευση των περιττών κιλών προκαλεί διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιοπάθειες και αρθρίτιδες. Ο χαμηλός Δείκτης Μάζας Σώματος δεν εξουδετερώνει δυστυχώς τις αρνητικές συνέπειες της πρόσληψης περιττού βάρους.