Σε μια νέα μελέτη, Νορβηγοί ερευνητές είπαν ότι οι χημικές ουσίες σε κοινά πλαστικά προϊόντα, όπως μπουκάλια νερού ή συσκευασίες τροφίμων, μπορεί να σας θέσουν σε κίνδυνο να συσσωρεύσετε κιλά. «Τα πειράματά μας δείχνουν ότι τα συνηθισμένα πλαστικά προϊόντα περιέχουν ένα μείγμα ουσιών που μπορεί να είναι ένας σχετικός και υποτιμημένος παράγοντας πίσω από το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Μάρτιν Βάγκνερ, αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, στο Τρόντχαϊμ.

Η πλαστική συσκευασία χρησιμοποιείται ευρέως για τρόφιμα επειδή είναι φθηνή και μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων. Αλλά το πλαστικό περιέχει χιλιάδες χημικές ουσίες και οι ερευνητές εξήγησαν ότι μερικές μπορεί να εισχωρήσουν στο σώμα σας και να επηρεάσουν το μεταβολισμό σας και, επομένως, το βάρος σας. Η εργαστηριακή τους ανάλυση σε 34 καθημερινά πλαστικά προϊόντα —όπως δοχεία γιαουρτιού, μπουκάλια ποτών και σφουγγάρια κουζίνας— έδειξε περισσότερα από 55.000 χημικά συστατικά. Οι ερευνητές εντόπισαν 11 χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι παρεμβαίνουν στον ανθρώπινο μεταβολισμό («χημικές ουσίες που διαταράσσουν το μεταβολισμό»).

Χημικές ουσίες από το ένα τρίτο των πλαστικών προϊόντων που αναλύθηκαν βρέθηκε ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη των λιποκυττάρων σε εργαστηριακά πειράματα. Αυτές οι χημικές ουσίες επαναπρογραμμάτισαν τα πρόδρομα κύτταρα για να γίνουν λιποκύτταρα που πολλαπλασιάζονταν περισσότερο και συσσώρευαν περισσότερο λίπος, εξήγησε η ομάδα της μελέτης.

Ακόμη και ορισμένα πλαστικά προϊόντα που δεν περιείχαν γνωστές ουσίες που διαταράσσουν το μεταβολισμό προκάλεσαν την ανάπτυξη λιποκυττάρων, λένε οι επιστήμονες. Αυτό σημαίνει ότι τα πλαστικά περιέχουν ακόμη άγνωστες χημικές ουσίες που παρεμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αποθηκεύει λίπος, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου στο Environmental Science & Technology.

Μέχρι σήμερα, μία από τις πιο διαδεδομένες εκτιμήσεις ήταν ότι τα περισσότερα χημικά που περιέχονται στα πλαστικά προϊόντα, παραμένουν σε αυτά, αλλά η μελέτη του Wagner υποδηλώνει ότι τα προϊόντα απελευθερώνουν μεγάλο αριθμό χημικών ουσιών που μπορούν να εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι ορισμένα πλαστικά περιέχουν χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα που μπορεί να επηρεάσουν την ανθρώπινη ανάπτυξη και τη γονιμότητα.