Φυτική διατροφή που αποτελείται από σουηδικά κόκκινα μούρα και καφέ φασόλια, μείωσε την αρτηριοσκλήρυνση κατά το ήμισυ σε ποντικούς και είχε θετική επίδραση στην εντερική χλωρίδα. Αυτό φάνηκε σε έρευνα του Jiyun Liu, του Linnaeus University.
Ο Jiyun Liu μελέτησε το περιεχόμενο βιονεργών ουσιών σε μούρα και όσπρια. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα σουηδικά μούρα και τα όσπρια είναι καλές πηγές πολυφαινολών που προστατεύουν τον οργανισμό και ότι διατροφή που περιέχει πολλά ολόκληρα σουηδικά μούρα, καφέ φασόλια και ίνες φασολιών οδήγησαν σε χαμηλότερη αρτηριοσκλήρυνση και είχαν θετική επίδραση στο εντερικό μικροβίωμα.
Ο Jiyun ανέπτυξε μέθοδο για τον εντοπισμό και την ποσοτικοποίηση των βιοενεργών ουσιών στα μούρα και σε όσπρια (8 σουηδικά φασόλια και μπιζέλια). Ο Jiyun Liu μελέτησε ποντικούς. Εντόπισε 45 βιοενεργές ουσίες σε μούρα και όσπρια και έδωσε διαφορετικές δίαιτες σε ποντικούς που περιείχαν κόκκινα μούρα, καφέ φασόλια και διαιτητικές ίνες και κομμάτια πολυφαινολών από κόκκινα μούρα και καφέ φασόλια. Η βασική διατροφή ήταν μια υψηλών λιπαρών που χορηγήθηκε για 10,5 εβδομάδες.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η αναλυτική μέθοδος είναι κατάλληλη για τον εντοπισμό και την ποσοτικοποίηση βιοενεργών ουσιών και ότι τα σουηδικά μούρα και όσπρια έδειξαν να είναι καλές πηγές πολυφαινολών. Tα μαγειρεμένα φασόλια είχαν μειωμένο παρεχόμενο πολυφαινολών το οποίο διέφευγε στο νερό κατά τον βρασμό.