Η συστηματική κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, αναφέρουν επιστήμονες από τη Γαλλία.
Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μελέτη με δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους, τους οποίους παρακολούθησαν επί σχεδόν μία δεκαετία. Όπως διαπίστωσαν, όσοι κατανάλωναν καθημερινά τα περισσότερα τρόφιμα και ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά είχαν κατά 9% περισσότερες πιθανότητες καρδιαγγειακών προβλημάτων. Τα τεχνητά γλυκαντικά που εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη ήταν η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη καλίου και η σουκραλόζη.
Οι επιβλαβείς επιδράσεις της πρόσθετης ζάχαρης στην υγεία είναι καλά τεκμηριωμένες, γράφει ο Guardian. Γι’ αυτό και οι βιομηχανίες τροφίμων χρησιμοποιούν σε εκατοντάδες προϊόντα τεχνητά γλυκαντικά. Ωστόσο πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες για την ασφάλειά τους, εν πολλοίς λόγω των ευρημάτων από μελέτες σε πειραματόζωα. Το ίδιο ισχύει και για την δυνητική συσχέτισή τους με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, για την οποία ήταν λίγες έως τώρα οι κλινικές (σ.σ. σε ανθρώπους) μελέτες.
Η νέα μελέτη υποδηλώνει μία δυνητική άμεση συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης προϊόντων με τεχνητά γλυκαντικά και του αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ). Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord, ενέταξαν στη μελέτη τους 103.388 εθελοντές. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 42 έτη. Σχεδόν τέσσερις στους πέντε ήταν γυναίκες.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα τεχνητά γλυκαντικά που κατανάλωναν από κάθε πιθανή πηγή, συμπεριλαμβανομένων:
- Των ροφημάτων
- Των γαλακτοκομικών προϊόντων
- Των επιτραπέζιων γλυκαντικών
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι εθελοντές κατέγραφαν αναλυτικά κάθε τι που έτρωγαν και έπιναν (ακόμα και τη μάρκα), επί 24 ώρες. Αυτό επαναλήφθηκε τρεις φορές με μεσοδιαστήματα έξι μηνών (δύο φορές Σαββατοκύριακο και μία καθημερινή). Το περίπου 37% εξ αυτών απεδείχθη ότι έτρωγαν τεχνητά γλυκαντικά. Στη διάρκεια της 10ετούς παρακολούθησης, καταγράφηκαν 1.502 καρδιαγγειακά επεισόδια (εμφράγματα, εγκεφαλικά, μίνι εγκεφαλικά, κρίσεις στηθάγχης).
Όσοι εθελοντές έτρωγαν καθημερινά πολλά τεχνητά γλυκαντικά είχαν κατά μέσον όρο 9% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακό πρόβλημα, σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου. Στην πραγματικότητα, το απόλυτο ποσοστό επίπτωσης των καρδιαγγειακών επεισοδίων ήταν:
Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος όσον αφορά τα εγκεφαλικά επεισόδια (έφτανε το 18%). Το γλυκαντικό που τον αύξανε περισσότερο ήταν η ασπαρτάμη (σχετίσθηκε με αύξηση κατά 17% των πιθανοτήτων εγκεφαλικού). Η ακεσουλφάμη καλίου και η σουκραλόζη συσχετίσθηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρδιολογικών επεισοδίων.
Οι ερευνητές τονίζουν πως η έρευνά τους είναι μία μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Εν τούτοις, είναι μία μεγάλη μελέτη που βασίσθηκε σε υψηλής ποιότητος δεδομένα διατροφής και τα ευρήματά της συμφωνούν με εκείνα προγενέστερων μελετών, τονίζουν.