Τα άτομα με προδιαβήτη, μια κατάσταση κατά την οποία το επίπεδο σακχάρου στο αίμα είναι αυξημένο, αλλά όχι σε αρκετά υψηλό βαθμό για να θεωρηθεί διαβήτης, συχνά δεν διαγιγνώσκονται. Αυτό μπορεί να τα θέσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και ακόμη και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια ανάλυση 129 επιμέρους μελετών, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ.

Η ανάλυση, η οποία συνδύασε δεδομένα για περίπου 10 εκατομμύρια συμμετέχοντες στις επιμέρους έρευνες, διαπίστωσε ότι ο προδιαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο κατά 15% και από οποιαδήποτε αιτία κατά 13%, σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης διάρκειας 10 ετών. Ο κίνδυνος θανάτου ήταν ακόμη υψηλότερος σε άτομα με προδιαβήτη που είχαν επίσης στεφανιαία νόσο: είχαν σχεδόν 40% αυξημένο κίνδυνο θανάτου εντός μιας διάμεσης περιόδου παρακολούθησης μόλις τριών ετών.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν, ότι η έγκαιρη εύρεση και αντιμετώπιση του προδιαβήτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερο κίνδυνο μελλοντικών καρδιαγγειακών παθήσεων.