Η κατανάλωση αλκοόλ με το γεύμα, ιδιαίτερα κρασιού, ενδεχομένως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αναφέρει έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Epidemiology, Prevention, Lifestyle & Cardiometabolic Health Conference 2022.
Το αλκοόλ στο γεύμα συνδέθηκε με χαμηλότερο κατά 14% κίνδυνο για διαβήτη σε σύγκριση με την κατανάλωση αλκοόλ χωρίς συνοδεία φαγητού. Τα οφέλη της κατανάλωσης αλκοόλ με τα γεύματα όσον αφορά τον κίνδυνο διαβήτη ήταν πιο έντονα στους συμμετέχοντες που έπιναν κρασί έναντι άλλων ειδών ποτών.
Ο Dr. Hao Ma, δήλωσε ότι η επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία έχει περιγραφεί ως δίκοπο μαχαίρι -βοηθητική ή βλαβερή- ανάλογα με το πώς καταναλώνεται. Ο Ma, του Tulane University Obesity Research Center στη Νέα Ορλεάνη, δήλωσε ότι στην παρούσα έρευνα, θέλησε να διαπιστώσει αν η σχέση μεταξύ αλκοόλ και κινδύνου διαβήτη θα μπορούσε να διαφέρει ανάλογα με το χρόνο λήψης του όσον αφορά τα γεύματα.
Προηγούμενες έρευνες εστίασαν στο πόσο πίνουν οι άνθρωποι και τα αποτελέσματα ήταν μεικτά. Πολύ λίγες έρευνες εστίασαν σε άλλες λεπτομέρειες πρόσληψης αλκοόλ, όπως η χρονική στιγμή κατανάλωσης. Στην ανάλυση στοιχείων 312.000 ανθρώπων που κατανάλωναν τακτικά, ποτά στη Βρετανία, περίπου 8.600 εμφάνισαν διαβήτη.
Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι κλινικές δοκιμές έχουν επίσης ανακαλύψει ότι μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ενδεχομένως μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη στην υγεία όπως στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Το μήνυμα από αυτήν την έρευνα είναι ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας κρασιού με τα γεύματα μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει τον διαβήτη αν κάποιος δεν έχει άλλη πάθηση που θα μπορούσε να επηρεάζεται αρνητικά από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.
Tα αποτελέσματα υποδεικνύον ότι αν κάποιος καταναλώνει αλκοόλ με τα γεύματα, το κρασί μπορεί ενδεχομένως να είναι καλύτερη επιλογή.