Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism, ερευνητές του Joslin Diabetes Center και του Brigham and Women’s Hospital, ανακάλυψαν ότι η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες εξουδετέρωσε τη φλεγμονή που συνδέεται με την παχυσαρκία, ενώ βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την ανοχή στη γλυκόζη σε παχύσαρκους ποντικούς.

Η διαδικασία εξαρτάτο από τον καφέ λιπώδη ιστό που παράγει τα μόρια Maresin 2 όταν διεγερθεί από το κρύο. Ο καφέ λιπώδης ιστός βοηθά να διαλυθεί η συσσωρευμένη ενέργεια και ενδεχομένως μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους και τη μεταβολική υγεία. Ο Yu-Hua Tseng, δήλωσε ότι εκτεταμένες ενδείξεις δείχνουν ότι η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο συνδέονται με χρόνια φλεγμονή που οδηγεί σε συστημική αντίσταση στην ινσουλίνη, επομένως η διακοπή της φλεγμονής στην παχυσαρκία θα μπορούσε να προσφέρει υποσχόμενες θεραπείες για νόσους που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι το κρύο μείωσε τη φλεγμονή και βελτίωσε τον μεταβολισμό στην παχυσαρκία ρυθμιζόμενο τουλάχιστον εν μέρει από την ενεργοποίηση του καφέ λιπώδους ιστού. Οι ερευνητές εντόπισαν νέο ρόλο για ρυθμιστή λιπιδίων που παράγεται από το καφέ λίπος, στην υποχώρηση της φλεγμονής.

Όταν τα παχύσαρκα πειραματόζωα εκτέθηκαν σε κρύο περιβάλλον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ευαισθησία τους στην ινσουλίνη και ο μεταβολισμός γλυκόζης βελτιώθηκαν και το βάρος μειώθηκε. Οι ερευνητές παρατήρησαν μεγάλη βελτίωση στη φλεγμονή.

Ο Matthew Spite, δήλωσε ότι η ομάδα ανακάλυψε ότι το καφέ λίπος παράγει Maresin 2, που διαλύει τη φλεγμονή συστημικά και στο ήπαρ. Τα ευρήματα δείχνουν μια προηγουμένως άγνωστη λειτουργία του καφέ λιπώδους ιστού στην προαγωγή της διάλυσης της φλεγμονής στην παχυσαρκία μέσω της παραγωγής αυτού του σημαντικού ρυθμιστή λιπιδίων.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το Maresin 2 θα μπορούσε να έχει κλινικές εφαρμογές ως θεραπεία σε ασθενείς με παχυσαρκία, μεταβολική νόσο ή άλλες νόσους που συνδέονται με φλεγμονή. Όμως το μόριο καθαυτό διασπάται γρήγορα στο σώμα και οι επιστήμονες ερευνούν για κάτι πιο σταθερό, για κλινική χρήση.