Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 3 δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου, αν καταναλώνουν κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο JAMA Network Open.

Σε 1.000 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 3 που παρακολουθήθηκαν για έως και οκτώ χρόνια, αναφέρθηκαν 305 περιπτώσεις στις οποίες η ασθένεια επανήλθε και οδήγησε σε θάνατο, έδειξαν τα δεδομένα. Επιπλέον, 81 ασθενείς είχαν υποτροπή καρκίνου, αλλά δεν πέθαναν ως αποτέλεσμα αυτής, είπαν οι ερευνητές. Ωστόσο, ο κίνδυνος των ασθενών για υποτροπή της νόσου ή θάνατο από καρκίνο του παχέος εντέρου δεν επηρεάστηκε από την κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Όσοι κατανάλωναν έως και 15 μερίδες κόκκινο κρέας την εβδομάδα και έως και 30 μερίδες επεξεργασμένου κρέατος είχαν ουσιαστικά τον ίδιο κίνδυνο για υποτροπή ή θάνατο από καρκίνο του παχέος εντέρου, έδειξαν τα δεδομένα. «Οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και οι επιζώντες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην κατανάλωση μιας δίαιτας με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά», δήλωσε η ερευνήτρια Erin L. Van Blarigan. “Αυτή η δίαιτα μπορεί να περιλαμβάνει ή όχι κρέας, ανάλογα με τις προτιμήσεις του ασθενούς”, δήλωσε ο Van Blarigan, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο.

Η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, καθώς και άλλων τροφών και αλκοόλ, είχε συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου σε παλαιότερες μελέτες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι τροφές επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου, των βακτηρίων στην πεπτική οδό που βοηθούν τον μεταβολισμό, υπονομεύοντας την ικανότητα πρόληψης της ανάπτυξης όγκου, σύμφωνα με έρευνα. Με βάση αυτά τα ευρήματα, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά στους επιζώντες από καρκίνο να περιορίζουν την πρόσληψη κόκκινου ή βοείου κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων, παρόλο που τα στοιχεία που συνδέουν την κατανάλωση αυτών των τροφίμων με την επανεμφάνιση της νόσου είναι περιορισμένα.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.011 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, σταδίου 3, μεταξύ 1999 και 2001 για μια περίοδο έως και οκτώ ετών. Όσοι ανέφεραν ότι κατανάλωναν, κατά μέσο όρο, επτά μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα, είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο για υποτροπή καρκίνου ή θάνατο από τους ασθενείς που κατανάλωναν κατά μέσο όρο λιγότερες από δύο μερίδες την εβδομάδα, έδειξαν τα στοιχεία. Οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που δήλωσαν ότι κατανάλωναν, κατά μέσο όρο, πέντε μερίδες επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα, είχαν 5% υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν κατά μέσο όρο λιγότερη από μία μερίδα την εβδομάδα, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας δεν επηρεάζουν τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε ο Van Blarigan. «Προηγούμενες μελέτες έχουν σταθερά παρατηρήσει συσχετίσεις μεταξύ αυτών των τροφών και αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού, αλλά τα αυξανόμενα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης μας, υποδηλώνουν ότι η λήψη μετά τη διάγνωση δεν αλλάζει την πρόγνωση του ασθενούς», σημείωσε ο ερευνητής.