Νέα έρευνα δείχνει ότι το κόκκινο κρασί θα μπορούσε να είναι όπλο κατά των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου Πάρκινσον. Τα αντιοξειδωτικά του κόκκινου κρασιού και φρούτων όπως τα μούρα, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, αναφέρει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, άνθρωποι με νόσο του Πάρκινσον που καταναλώνουν τουλάχιστον 3 μερίδες την εβδομάδα τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν καταναλώνουν τόσες πλούσιες σε φλαβονοειδή τροφές. Ο Dr. Xiang Gao, του Pennsylvania State University, δήλωσε ότι η υιοθέτηση υγιεινού διατροφικού πλάνου πλούσιου σε χρωματιστά φρούτα και λαχανικά, ακόμα και μετά τη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να βελτιώσει το ποσοστό επιβίωσης. Η έρευνα ανακάλυψε σχέση αλλά δεν αποδεικνύει ότι είναι αιτιατή.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία 1.200 ασθενών ηλικίας 72 ετών κατά μέσον όρο. Είχαν τη νόσο για 33 χρόνια. Κάθε 4 χρόνια απαντούσαν σε ερωτήσεις για τη διατροφή τους. Συγκεκριμένα, για το πόσο συχνά κατανάλωναν τσάι, μήλα, μούρα, πορτοκάλια και χυμό πορτοκάλι. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, το 75% των ασθενών πέθαναν. Από αυτούς, 513 από νόσο του Πάρκινσον, 112 από καρδιαγγειακές νόσους και 69 από καρκίνο.

Οσοι ακολουθούσαν διατροφή με τα περισσότερα φλαβονοειδή είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σύγκριση με ανθρώπους των οποίων η διατροφή περιλάμβανε τη λιγότερη ποσότητα. Η υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών ήταν περίπου 673 mg την ημέρα και η χαμηλότερη 134. Η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή πριν την εμφάνιση της νόσου, συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου στους άντρες. Μετά τη διάγνωση της νόσου, συνδέθηκε με μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης και για τα δυο φύλα.

Όσο για τα ποιες τροφές είναι καλύτερες, ανακαλύφθηκε ότι όσοι κατανάλωναν ανθοκυανίνες που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί και τα μούρα είχαν 66% μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης κατά μέσον όρο έναντι όσων κατανάλωναν τη λιγότερη ποσότητα. Για την ουσία flavan-3-ol που περιέχεται στα μήλα, το τσάι και το κρασί, όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα είχαν 69% μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης.