Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο McGill εντόπισε το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ως ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για διαβήτη κύησης και υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης.

Η κατάσταση, που είναι γνωστό ότι οδηγεί σε πολλαπλές αναπαραγωγικές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της στειρότητας, επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Το PCOS ήταν ήδη γνωστό για τη σύνδεσή του με άλλες δυσμενείς περιγεννητικές καταστάσεις, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικά κενά στην κατανόηση της συσχέτισης μεταξύ του συνδρόμου και των νεογνικών επιπλοκών.

“Ανακαλύψαμε ότι το PCOS είναι ένας παράγοντας κινδύνου για νοσηρότητα κατά την εγκυμοσύνη”, εξήγησε ο Δρ Michael Dahan, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του McGill και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Τώρα είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τον σχετικό κίνδυνο στην εγκυμοσύνη που σχετίζεται με την ίδια τη διαδικασία της νόσου ελέγχοντας τις υποκείμενες καταστάσεις, τις οποίες οι προηγούμενες μελέτες δεν μπορούσαν να κάνουν». Ο ερευνητής χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερες από εννέα εκατομμύρια εγκυμοσύνες.

Χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων για το κόστος υγειονομικής περίθαλψης και το πρόγραμμα αξιοποίησης του δείγματος εσωτερικών ασθενών (HCUP-NIS), η οποία συγκεντρώνει πάνω από 9 εκατομμύρια εγκυμοσύνες και γεννήσεις, ερευνητές από τη McGill κατάφεραν να δημιουργήσουν συνδέσμους μεταξύ εγκύων γυναικών με PCOS και τον επιπολασμό της υπέρτασης της εγκυμοσύνης, της νόσου του θυρεοειδούς, της παχυσαρκίας και διαβήτη κύησης και κύησης.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι έγκυες γυναίκες με PCOS είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης και είχαν αυξημένα ποσοστά συγγενών ανωμαλιών στους απογόνους τους σε αντίθεση με τις αντίστοιχες μη PCOS. “Το PCOS είναι η πιο κοινή ορμονική κατάσταση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας”, λέει ο Dahan. “Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος άλλων συνυπάρχων συνθηκών που συναντώνται συχνά σε γυναίκες με PCOS, καθώς αυτοί οι κίνδυνοι είναι πρόσθετοι και τους θέτουν σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων εγκυμοσύνης”.