Το χαμομήλι έχει πολλά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στην πρόκληση ύπνου, ενισχύει την ανοσία, βοηθά στην πέψη και έχει αντιγηραντικά οφέλη. Μπορεί επίσης να έχει σημαντική επίδραση στην διαχείριση του διαβήτη.

Είναι φυσικό οι διαβητικοί να αισθάνονται συγκλονισμένοι με όλους αυτούς τους διατροφικούς περιορισμούς που πρέπει να τηρήσουν. Οι εκλεπτυσμένοι υδατάνθρακες, η ζάχαρη, τα αεριούχα ποτά, η σόδα, τα ψωμιά, δεν είναι μία ιδανική διατροφή για τον διαβήτη. Η έλλειψη ευαισθητοποίησης και η εσφαλμένη διάγνωση συχνά καθιστά δύσκολη τη διαχείριση του διαβήτη και αν δεν γίνει σωστός έλεγχος, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές των νεφρών, καρδιαγγειακούς κινδύνους και παχυσαρκία.

Επιστήμονες και ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται για να αντιστρέψουν την πάθηση αλλά μέχρι τότε οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν όλες τις διατροφικές προφυλάξεις ώστε να διασφαλίσουν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους είναι υπό έλεγχο.

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι που βοηθούν στην διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ένα από αυτά είναι και το χαμομήλι. Το χαμομήλι είναι ένα αρωματικό ευρωπαϊκό φυτό της οικογένειας των μαργαριτών γνωστό και ως babune ka phal και έχει πολλά θεραπευτικά οφέλη. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη κάθε είδους βλάβης στο πάγκρεας. Το πάγκρεας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό όργανο του σώματός μας που βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα μας και μπορεί να υποστεί μεγάλη ζημιά αν τα επίπεδα σακχάρου είναι χρόνια υψηλά.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Endicrinological Investigation, η κατανάλωση ροφήματος χαμομηλιού καθημερινά με τα γεύματα βοήθησε πολύ τους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου μέσα σε διάστημα 8 εβδομάδων, σε αντίθεση με εκείνους που κατανάλωναν μόνο νερό. Η μελέτη προσπάθησε να διερευνήσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης ροφήματος χαμομηλιού στον γλυκαιμικό έλεγχο και το προφίλ λιπιδίων στο ορό σε ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το ρόφημα χαμομηλιού όταν καταναλώνετε σε μέτριες ποσότητες θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο των αιχμών του σακχάρου στο αίμα που λαμβάνουν χώρα αμέσως μετά το φαγητό. Το χαμομήλι είναι επίσης ένα ρόφημα χαμηλών θερμίδων που βοηθά στον έλεγχο αύξησης βάρους που συχνά απασχολεί τους διαβητικούς.