Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ και τεσσάρων ή περισσότερων φλυτζανιών πράσινου τσαγιού κάθε μέρα συσχετίστηκε με 63% χαμηλότερη θνησιμότητα όλων των αιτιών.

Με τα χρόνια, πολλοί επιστήμονες έχουν διερευνήσει τα πιθανά οφέλη για την υγεία του πράσινου τσαγιού. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και ενός χαμηλότερου κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη. Άλλοι επιστήμονες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ωστόσο, μέχρι τώρα, λίγοι ερευνητές έχουν εξετάσει πώς το πράσινο τσάι μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, συγκεκριμένα.

Ο καφές έχει επίσης επικεντρώσει μεγάλη επιστημονική προσοχή όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τη χαμηλή κατανάλωση. Πέρα από τον διαβήτη, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας. Ωστόσο, όπως και με το πράσινο τσάι, λίγοι επιστήμονες έχουν διερευνήσει αυτή τη σχέση σε άτομα που έχουν διαβήτη. Παρόλο που υπάρχουν εγγενείς δυσκολίες στη μελέτη των επιπτώσεων συγκεκριμένων τροφίμων στις συνθήκες υγείας, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι το πράσινο τσάι και ο καφές μπορεί να ωφελήσουν ορισμένες πτυχές της υγείας.

Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Kyushu, το Fukuoka Dental College και το Νοσοκομείο Hakujyuji, στην Ιαπωνία, ξεκίνησαν να διερευνήσουν την επίδραση του καφέ και του πράσινου τσαγιού στον κίνδυνο θανάτου των ατόμων με διαβήτη. Τα αποτελέσματά τους τα δημοσιεύσαν στο BMJ Open Diabetes Research & Care.