Το χαρούπι είναι ο καρπός του δέντρου Ceratonia siliqua L., που ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών. Το δέντρο είναι εγγενές στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά καλλιεργείται επίσης στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Οι καρποί είναι λοβοί, μήκους περίπου 10-30 cm, με ζαρωμένη και δερματώδη επιφάνεια. Το εσωτερικό του καρπού περιέχει τον πολτό και τους σπόρους. Το χαρούπι έχει μια γεύση καρυδιού, σαν σοκολάτα. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη, είναι φυσικά πιο γλυκό από το κακάο. Οι λοβοί περιέχουν τανίνες που προσθέτουν λίγη πικρία στη γεύση.

Οφέλη για την υγεία του χαρουπιού:

1) Παρέχει θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Το χαρούπι είναι μια σημαντική πηγή διαιτητικών ινών. Οι λοβοί και ο πολτός περιέχουν κυρίως αδιάλυτες ίνες και οι σπόροι περιέχουν διαλυτές ίνες. Οι διαλυτές ίνες του αποτελούνται από πολυσακχαρίτες ή μακριές αλυσίδες σακχάρου (από μαννόζη και γαλακτόζη). Το εκχύλισμα σπόρων χαρουπιού είναι επίσης γνωστό ως κόμμι φασολιών. Τα φρούτα είναι επίσης μια δύναμη αντιοξειδωτικών. Οι πολυφαινόλες στο χαρούπι μπορούν να χωριστούν σε τρεις ομάδες:

Φαινολικά οξέα (όπως γαλλικό οξύ)
Φλαβονοειδή (κυρίως κερκετίνη και μυρικετίνη)
Τανίνες (κυρίως προανθοκυανιδίνες)
Όντας μέλος της οικογένειας των οσπρίων, το χαρούπι περιέχει ορισμένα αντιθρεπτικά συστατικά όπως φυτικό οξύ και λεκτίνες. Δεδομένου ότι αυτά βρίσκονται κυρίως στους σπόρους, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψή τους αποφεύγοντας τους σπόρους. Η θέρμανση βοηθά επίσης στην καταστροφή των αντιθρεπτικών συστατικών. Έτσι, το καβουρδισμένο χαρούπι σε σκόνη θα είναι πιο ανεκτή από το ωμό χαρούπι για όσους έχουν ευαισθησίες. Τα καλά νέα είναι ότι το χαρούπι δεν φαίνεται να μειώνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα. Σε μια μελέτη, το χαρούπι δεν άλλαξε την ισορροπία μετάλλων που δόθηκε πριν από ένα γεύμα. Αντίθετα, λειτούργησε ως ένωση που διογκώνει τα κόπρανα χωρίς να εμποδίζει την απορρόφηση μετάλλων από τα τρόφιμα.

2) Πεπτικά προβλήματα. Το χαρούπι βοηθά στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα μωρά. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ο τεχνικός όρος για το ρέψιμο της τροφής. Σε 14 μωρά, το κόμμι χαρουπιού που προστέθηκε σε παρασκευάσματα μείωσε τόσο τη συχνότητα όσο και την ποσότητα των παλινδρομήσεων. Μια άλλη κλινική δοκιμή με 39 μωρά είχε παρόμοια αποτελέσματα: η φόρμουλα με προσθήκη κόμμεος χαρουπιών μείωσε τις αναγωγές. Η τακτική πρόσληψη επιβράδυνε επίσης την κένωση του στομάχου. Το χαρούπι μπορεί να βελτιώσει τη διάρροια. Σε μια κλινική δοκιμή, σε 41 μωρά (3-21 μηνών) χορηγήθηκε σκόνη χαρουπιού ή εικονικό φάρμακο. Το χαρούπι μείωσε τη διάρκεια της διάρροιας στο μισό. Η σκόνη περιείχε 40% τανίνες, 21% πολυφαινόλες και 26% φυτικές ίνες. Ομοίως, ο χυμός χαρουπιού μείωσε τη διάρροια σε μια δοκιμή 80 μωρών (4-48 μηνών) που χορηγήθηκε με πόσιμο διάλυμα ενυδάτωσης. Σε σύγκριση με το διάλυμα ενυδάτωσης μόνο, ο χυμός χαρουπιού μείωσε τη διάρκεια της διάρροιας κατά 45%. Προστατεύει επίσης από τα υψηλά επίπεδα νατρίου (υπερνατριαιμία).

3) Επίπεδα χοληστερόλης. Σε μια δοκιμή 12 ανδρών, το κόμμι χαρουπιού (0,75 g φυτικές ίνες ανά 100 θερμίδες τροφής), μείωσε την ολική και την LDL χοληστερόλη μετά από 4 εβδομάδες. Αύξησε επίσης την αναλογία HDL προς LDL, η οποία συνδέεται με προστατευτικά αποτελέσματα της καρδιάς. Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι μια γενετική πάθηση που προκαλεί υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Σε 18 άτομα με την πάθηση, το κόμμι χαρουπιών μείωσε την ολική και LDL χοληστερόλη ενώ αύξησε την αναλογία HDL προς LDL. Δύο άλλες κλινικές δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι οι ίνες χαρουπιού μειώνουν το λίπος στο αίμα σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη. Με 8 g ή 15 g ημερησίως, μείωσε την ολική και την LDL χοληστερόλη, καθώς και τα τριγλυκερίδια.

4) Καύση λίπους. Σε μια κλινική δοκιμή 19 υγιών ατόμων, οι ίνες χαρουπιού μείωσαν αρκετούς δείκτες που σχετίζονται με την αύξηση βάρους μετά από ένα γεύμα. Μεταξύ άλλων, μείωσε δυναμικά την ακυλιωμένη γκρελίνη, την ορμόνη της πείνας. Επιπλέον, μείωσε τα τριγλυκερίδια και τα λιπαρά οξέα, υποδεικνύοντας τη δράση του χαρουπιού στην καύση λίπους.

5) Επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το χαρούπι είναι πηγή ινοσιτόλων, συμπεριλαμβανομένης της μυο-ινοσιτόλης και της δ-πινιτόλης. Η μυο-ινοσιτόλη έχει ερευνηθεί για την καταπολέμηση του διαβήτη, της αντίστασης στην ινσουλίνη και των διατροφικών διαταραχών. Σε μια δοκιμή 40 υγιών ατόμων, η ινοσιτόλη από το χαρούπι μείωσε το σάκχαρο στο αίμα και την ινσουλίνη μετά τα γεύματα. Επίσης, μείωσε τους δείκτες της αντίστασης στην ινσουλίνη, γεγονός που δείχνει την αξία της για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Σε μια άλλη μελέτη, 20 γραμμάρια χαρουπιών μαζί με ένα ρόφημα ζάχαρης διατήρησαν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα υπό έλεγχο. Ωστόσο, οι χαμηλότερες δόσεις (5 γραμμάρια ή 10 γραμμάρια) δεν μπορούσαν να αποτρέψουν την αύξηση του σακχάρου και της ινσουλίνης σε 20 υγιείς ανθρώπους. Επίσης, χρειάζονται τουλάχιστον 10 γραμμάρια για να μειωθεί η ορμόνη της πείνας γκρελίνη. Σε μια δοκιμή 40 ατόμων με προδιαβήτη, η ινοσιτόλη από χαρούπι μείωσε τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Όλοι οι άνθρωποι βίωσαν το όφελος, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ισχυρότερο σε μη παχύσαρκα άτομα.